Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Çanakkale Boğaz Köprüsü tartışıldı

Çanakkale Boğaz Köprüsü tartışıldı

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği´nin yer aldığı Küçükkuyu Beldesi Dernek Merkezinde "Çanakkale Boğaz Köprüsü´nü Tartışıyoruz" konulu panel gerçekleştirildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği´nin yer aldığı Küçükkuyu Beldesi Dernek Merkezinde "Çanakkale Boğaz Köprüsü´nü Tartışıyoruz" konulu panel gerçekleştirildi.
Düzenlenen panelde, emekli öğretim üyesi Ulaştırma Uzmanı Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar ile Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Ziraat Mühendisi İrfan Mutluay, zÇanakkale Boğaz Köprüsü ve bağlantı yolları hakkında oldukça kapsamlı bilgiler sundu.
Katılımcıların dikkatle izlediği panelde Mutluay, Çanakkale Köprüsü ve bağlantı yolları projesinin ÇED dosyasının kapsamlı bir eleştirisini sunarken, tarım arazilerinin, ormanlık alanların, ekosistemin nasıl olumsuz etkileneceğini anlattı.
Prof. Dr. Bayrakdar ise, ulaştırma stratejik planlarında yer almayan bu projenin planlama, fizibilite hazırlama gibi aşamalar açısından çok geri olduğunu, bu projeye hiç gerek olmadığını, karayolu ile nakliye yerine demir yolları ve deniz yolları kullanımının hem daha ekonomik hem de daha sürdürülebilir olduğunu anlattı.
Orman Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık ve Karadağ Köylüsü Mustafa Önder´de, daha şimdiden yol güzergahında yaşanmakta olan rant mücadelesine dikkat çektiler.
Katılımcıların soru ve katkılarıyla zenginleşen panelin sonunda bir bildirge hazırlandı.
Hazırlanan bildirgede, Çanakkale Boğaz Köprüsü ve Bağlantı Otoyolları projesinin ulaştırma sorunlarını çözmekten çok uzak, bir rant projesi olduğu, doğaya, ekosisteme, tarım alanlarına, ormanlara zarar vereceği ve ranta yol açacağı vurgulandı.
Bildiride, yeni otoyollar yerine mevcut yolların iyileştirilmesi, demiryolu ve denizyolu ulaşımının geliştirilerek, entegre bir ulaştırma politikasının uygulanması gerektiği belirtildi.
Kentte ve kırsal alanda yaşayan halk, Gelibolu´lar, Lapseki´liler, Çanlı´lar, Yenice´liler, yöredeki tüm sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, siyasi partiler bu plansız girişime karşı aklın sesi olmaya, projeyi her düzeyde tartışmaya, hükümeti ise kamuoyu ile bu hususları tartışmadan yola çıkmamaya, ihaleyi yapmamaya çağırıyoruz? ifadelerine yer verilen bildirgede hükümetin köprü ihalesini yapmaması istendi.
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli