Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Çanakkale Kahramanı Koca Seyit törenlerle anıldı

Çanakkale Kahramanı Koca Seyit törenlerle anıldı

Çanakkale Kahramanı Koca Seyit, 78. ölüm yıldönümde, memleketi olan Havran ilçesinin Koca Seyit Mahallesi´ndeki kabri başında dualarla anıldı.

Çanakkale Kahramanı Koca Seyit, 78. ölüm yıldönümde, memleketi olan Havran ilçesinin Koca Seyit Mahallesi´ndeki kabri başında dualarla anıldı.
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Çanakkale Savaşları´nın seyrini değiştiren Koca Seyit´in 78. ölüm yıl dönümü münasebetiyle mezarı başında düzenlenen anma programına katıldı. Kabir ziyaretinin ardından mezara karanfiller bırakıldı ve dualar okundu. Kabre Çanakkale´den getirilen topraklar serpildi. Anma programının ardından, Koca Seyit Anıt alanı ile içerisinde Koca Seyit´in anlatıldığı anı müze ziyaret edildi. Vali Yazıcı, müzenin şeref defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.
Koca Seyit´in, birlik ve beraberliğimizin simgesi olduğunu vurgulayan Vali Yazıcı, "Bugün Koca Seyit´in ölümünün 78. yıldönümü için burada toplandık. Koca Seyit ve silah arkadaşları sayesinde bugün huzur içerisinde, demokratik bir ortamda yaşıyoruz. Bugünkü huzurumuzu, yaşamımızı, demokrasimizi Seyit Onbaşılara ve onun gibi şehit olmuş, canını ortaya koyarak, bu ülkenin kurtuluşu, bağımsız kalması için her şeyi yapmış askerlerimize borçluyuz. Seyit Onbaşı, savaştan gelip ömrünü kendi köyünde, burada tamamlıyor ve 78 yıl önce de Hakkın rahmetine kavuşuyor. Onun göstermiş olduğu kahramanlık, yurdumuzdaki tüm çocuklarımıza, insanlarımıza anlatılmalı ve anlatılıyor da zaten. İman gücüyle bir insanın 276 kiloyu kaldırabileceğinin örneğidir. Koca Seyit Onbaşılar bu ülkede var. Gerektiğinde, ihtiyaç olduğunda ülkesini, vatanını, toprağını korumak için canını feda edebilecek milyonlarca insanımız var. Bu topraklar kutsal. Şehirlerimizin kanıyla sulandı çünkü. Bugünlerde bütün dünya ülkemizin üzerine gelmeye devam ediyor. Biz inanıyoruz ki, Seyit Onbaşılar hala var ve bunlar var oldukça da hiç kimseye ülkemizden bir çakıl taşı dahil teslim etmeyeceğiz. Ruhu şad olsun." dedi.
Çanakkale Deniz Zaferi´nin kahramanlarından Seyit Onbaşı´nın hayatını ve Atatürk´le geçen bir anısını Vali Yazıcı´ya anlatan torunu Muhammed Yıkar; "Koca Seyit´in kızı benim babaannem. Koca Seyit´in aramızdan ayrılışı 78 yıl olmuş. Ben 47 yaşındayım. Koca Seyit harpten sonra kimseye ´harp anında ben top kaldırdım da savaşın seyrini değiştirdim.´ dememiş. Yıllarca saklamış, 11 yıl sonra Atatürk Havran´a geliyor. Atatürk Havran Nahiye Müdürü´ne demiş ki Seyit Onbaşı olacaktı benim onu görmem lazım. Görecek ama Seyit Onbaşı´nın hangi köyde olduğunu bilmediği için, ne biliyorum diyebilmiş, ne bilmiyorum diyebilmiş. Karşısında tedirgin kalmış. Ertesi gün şubeden ismi öğreniliyor. Şube´den iki jandarma salınıyor. Sabah Edremit´ten atla yola çıkan jandarmalar ancak akşamüstü buraya gelebiliyor. Geliyorlar ama Koca Seyit köyde yine değil. Dağa kömüre gitmiş. Akşama beklemişler. Koca Seyit akşam geç saatte evine yaklaşıyor bakıyor evin önünde iki jandarma. ´Ah demiş. Bugün dağdan iki çuval kömür getirdim ama burada da zabıt tutulacak. Kaçak ya. Asker demiş ki ´Seyit. Kaçma´. ´Kaçmıyorum ki asker ağa, suçum ne? Neden burada bekliyorsunuz?´. ´Hayır suçun yok. Biz seni bekliyoruz´ demişler. Askerler diyor ki, ´Seni Paşa çağırıyor´ Koca Seyit o zaman demiş ki, ´hemen gidelim. Paşa nerede?´ Koca Seyit sanıyor ki Ankara´da. Koca Seyit demiş ki, ´Paşanın yanına ben Ankara´ya nasıl giderim? Ayağımdaki çarık yırtık, üstüm başım da Ankara´ya layık değil. Ankara´ya kadar tren param da yok ki. Gidemem.´ ´Hayır´ demişler. ´Paşa şu anda Havran´da seni bekliyor". ´O zaman hemen gidelim´ diyor ve buradan devam edip Havran´a iniyor. Gece varıyor. Nahiye Müdürü görüyor. Bir bakıyor hal perişan. Seyit Onbaşı´yı paşanın yanına nasıl götürürüm. Hal perişan. Gece bir berber buluyor. Bir traş yaptırıyor. Sabah giderken kendi ceketini giydiriyor. Onun da kolları kısa geliyor. İki yakası bir araya gelmiyor. Ve öyle götürmüş. Varmış ve ´Paşam hoş geldin´ demiş. Paşa ´Seyit asıl sen hoş geldin. İki gündür seni bekliyorum. Neredeydin?´. Koca Seyit´in ´Paşam dağda keçilerin yanındaydım. Haberini alınca hemen geldim.´demiş. Paşa, ´Ne işle meşgulsün´ Koca Seyit ´Çobancılık ile meşgulüm Paşam´ demiş. Paşa, ´Seyit sen savaşın seyrini değiştirdin. Sana maaş bağlayalım´. Koca Seyit, ´Hayır Paşam. Biz o an görevimizi yaptık. Maaş için değil´ demiş, istememiş."
Vali Ersin Yazıcı ziyaret ettiği Koca Seyit Müzesine Türk Bayrağı işlenmiş motifli halı ile Koca Seyit´in hayatının anlatıldığı görsel hediye etti.
Anma programlarına Vali Ersin Yazıcı, Havran Kaymakamı Şeref Aydın, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Belediye Başkanı Emin Ersoy, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Edremit Garnizon Komutanı P. Alb.Osman Aytaç, resmi kurum ve kuruluşların müdür ve amirleri, siyasi parti temsilcileri, meslek odaları, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı