Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Çanakkalede yakalandı

Çanakkalede yakalandı

Sivri ve keskin dişleri, zırhı andıran derisiyle dikkati çeken ve genelde derin sularda yaşayan, yırtıcı bir tür olduğu bildirilen yağ balığı, balıkçıların ağlarına takıldı.

Çanakkale Boğazı`na açılan bir balıkçı, Güzelyalı mevkisinde ağlarını denize bıraktı. Tekneye çektiği ağlarında lüferlerle birlikte farklı bir türde deniz canlısı gören balıkçı, bunu Çanakkale`deki Ülkü Kayıkçı adlı kabzımala sattı.
Balığı bir süre iş yerinde sergileyen Kayıkçı, ilk kez gördüğü deniz canlısının türünü öğrenmek için arkadaşlarının bilgisine başvurdu. Görüşmelerde balığın türünü belirleyemeyen Kayıkçı, bu kez Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi`nden yardım istedi.
İş yerine gelerek balığı inceleyen fakültenin Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Altınağaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balığın yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda ve 12,5 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.
Balığın nadir görülen bir tür olduğunu dile getiren Altınağaç, ``Sürü oluşturan bir tür değil. Genelde tek tek ya da ikili halde dolaşıyorlar. 100 ila 800 metre derinliklerde yaşıyorlar. Ancak genelde bulunduğu derinlikler 200 ile 400 metre arasında değişiyor. Derin deniz diye tabir ettiğimiz, derin deniz sistemi balıklarından. Zaten balığın şekline baktığınızda gözlerinin büyük ve fosforlu oluşu bunu kanıtlıyor`` dedi.
Altınağaç, bazı dönemlerde bu tür balıkların küçüklerinin gözlemlenebildiğini, ancak ilk kez bu kadar büyük bir balıkla karşılaştıklarını ifade ederek, ``Bu tür balığın Alanya ve Kıbrıs`ta birer kaydı var. Bunlar yaklaşık 11 kilogram dolayında. Ancak bu balık 12,5 kilogram. Balığın dişlerinin çok keskin olması, yırtıcı bir tür olduğunu gösteriyor. Ayrıca pulları da zırh gibi kalın ve dikensi yapıda`` diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli