Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Canbey, TRT Türkiye´nin marka değeridir

Canbey, TRT Türkiye´nin marka değeridir

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, TBMM´de yaptığı konuşmada TRT´yi Türkiye´nin marka değeri olarak açıkladı.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, TBMM´de yaptığı konuşmada TRT´yi Türkiye´nin marka değeri olarak açıkladı.
CHP, TBMM Başkanlığı´na TRT ile ilgili soru önergesi verdi. Bunun üzerine TBMM Genel Kurulu´nda görüşülen soru önergesine AK Parti grubu adına AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey cevap verdi.
Canbey, CHP´nin TRT ile ilgili soru önergesi üzerine AK Parti grubu adına yaptığı konuşmada TRT´nin marka değerinin yükseldiğini ve dünyaya açılan penceremiz olduğunu belirterek, ?Gerçek dışı yapılan saldırılar akıl tutulmasıdır? dedi.
Canbey, her şeyin şeffaf ve adil olduğunu, personelin mağdur edilmediğini, vericilerin ücretsiz kullandırılmadığını belirttiği konuşmasında, TRT World´un da ülkemizin, milletimizin dünyada sesi olduğunu söyledi.
TRT´nin Türkiye´nin en büyük medya grubu, ayrıca Avrupa Yayın Birliği´nin de en büyük kamu yayıncılarından birisi olduğunu, marka değerini sürekli artırdığını belirten Canbey, ?TRT; 13 televizyon kanalı, 16 radyo istasyonuyla 41 dilde tüm dünyadaki izleyen ve dinleyenlerine ulaşmakta, adeta Türkiye´nin dünyaya açılan penceresi olmaktadır. Bir zamanlar, kumanda listelerinden çıkarılan TRT, bugün yaptığı yayınlarla uluslararası reyting ölçüm sistemine göre Türkiye´nin en fazla izlenen kanalı haline gelmiştir. Özellikle tematik kanallarla da önemli bir başarıyı yakalamıştır. TRT Haber, TRT Çocuk, TRT Müzik, kendi alanlarında en çok izlenen kanallardır.? dedi.
CHP´nin Grup önerisindeki iddialara ilişkin olarak da konuşan Canbey, ?TRT´de personel politikaları ile ilgili de son derece şeffaf bir süreç izlenmekte, kamu kaynakları da verimli kullanılmaktadır. CHP Grup önerisinin aksine, TRT personelinin kendi istekleri dışında özel hukuk hükümlerine tabi olarak istihdam edilmelerine yönelik herhangi bir çalışma yoktur. TRT´de kamu menfaati esas alınarak iş yükü analizi çalışmaları yapılmakta, TUBİTAK ve benzeri bağımsız ve bilimsel kurumlar tarafından yapılan analizler doğrultusunda, kamu menfaati dikkate alınarak gerekli tedbirler alınmaktadır. Bu bağlamda, kanunlar çerçevesinde (2954 sayılı kanunun ilgili maddesi kapsamında) emekli olmak isteyen personele teşvik edici bir imkan tanınmıştır. Bu doğrultuda, 1774 personel emeklilik teşvik düzenlemesinden yararlanmış olup, 279 personel faydalanmamıştır. İFP olarak adlandırılan İstihdam Fazlası Personel ise CHP´nin iddiasının aksine 3 bin kişi değil 169 kişidir ve bu personeller de mağdur edilmemiş ve hakları korunmuştur.?
Grup Önergesinde bahsi geçen bir diğer konunun da TRT World ile ilgili olduğunu söyleyen Canbey, ?TRT World 2015 yılında, ülkemizde, bölgemizde ve dünyada yaşanan olayları ve gerçekleri anlatmak için kurulmuştur. Kurulduğu andan itibaren de büyük başarılara imza atmıştır. Bu başarıların en önemlilerinden biri de 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında ve hemen sonrasında yaptığı yayınlardır. O sıkıntılı günlerde milli iradenin sesini tüm dünyaya duyurmuş, demokrasiye sahip çıkmış ve özgürlüğün sesi olmuştur. Bugün dünyada yükselen değerlerden biri ?yumuşak güç´ olarak ifade edilen kamu diplomasisi faaliyetleridir. Bunu yapabilmek için de, sizin sesinizi dünyaya duyuracak medya kuruluşlarına ihtiyaç vardır. İşte TRT World´ün kuruluş amaçlarından biri ülkemizin, milletimizin dünyada sesi olmasıdır. CNN ve BBC gibi kanallar yıllardır dünya genelinde kendi bakış açıları üzerinden yayınlar yapmaktadır. Bugün TRT World´de her açıdan dünya ile rekabet halinde bir yayın yapmak zorundadır. Ama yine ifade etmek zorundayım ki, durum CHP grup önerisinde iddia edildiği gibi değildir ve bu kurumda maaşlar ne dolar üzerinden ne de başka bir para birimi üzerinden ödenmektedir. TRT WORLD´de tüm personele maaşlar, Türk Lirası üzerinden ödenmekte ve sözü edildiği gibi fahiş rakamlar üzerinden değil, dünyadaki emsallerinin bile altındadır. Öneride sözü geçen İmran Garda isimli personele ödendiği iddia edilen maaş da gerçeği yansıtmamaktadır? diye konuştu.
CHP Milletvekili Mahmut Tanal´ın, A Haber´in TRT´nin vericilerini ücretsiz kullandığı iddialarının doğru olmadığını belirten Canbey, ?Maalesef bu da doğru değil, TRT´de bu alanda yapılan bütün işler sözleşme kapsamındadır ve kimseye hiçbir ayrıcalık tanınmamıştır. TRT kaynaklarını verimli kullanmak adına verici istasyonlarını kiraya vermek üzere çalışmalar yapmış ve bu kapsamda da Özel Kanallara ait ücretler tarifesi üzerinden imzalanan protokolle her özel kanal aynı hizmetten yararlanabilir.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi

 



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli