Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Canbey, Türkiye´nin Libya politikasını değerlendirdi

Canbey, Türkiye´nin Libya politikasını değerlendirdi

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Libya´da izlenen politikanın Türkiye´yi Doğu Akdeniz´de bölgesel güç haline dönüştürdüğünü söyledi.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Libya´da izlenen politikanın Türkiye´yi Doğu Akdeniz´de bölgesel güç haline dönüştürdüğünü söyledi.
Canbey, özel bir TV kanalında çıktığı canlı yayında yaptığı konuşmayla, Türkiye´nin Libya politikası hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Libya ve Doğu Akdeniz´deki gelişmelerle ilgili görüşlerini dile getiren Milletvekili Canbey, Türkiye´nin Libya´nın özgür ve bağımsız bir ülke olarak kalması için çabaladığını belirterek, Türkiye´nin asıl amacını Libya´daki iç karışıklığı sona erdirilmek olarak açıkladı.
Canbey, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Libya çok ciddi bir iç karışıklık yaşıyor. Libya´da darbeci Hafter ve onun destekçilerine karşı Ulusal Mutabakat Hükümeti´nin mücadelesi sürüyor. Hafter, Ulusal Mutabakat Hükümeti´ni tanımıyor. Libya konusunda uluslararası aktörlerin çok ciddi mücadelesi var, bizim ilişkilerimiz ise üst düzeyde. Türkiye Libya´nın egemenlik haklarına saygılı ve mavi alandaki haklarımızın her santimini korumaya devam ediyoruz. Ulusal Mutabakat Hükümeti ile deniz yetki alanları mutabakatı imzaladık. Bu mutabakat, Türkiye ve Libya´nın Doğu Akdeniz´deki kazanımları açısından çok önemli. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasıyla Türkiye tüm uluslararası aktörlerin oyununu bozdu. Türkiye´yi hiç hesaba katmadan yapılan planlar ters döndü. Bugün hepsinin hesapları bozuldu. Şu anda Türkiye, Libya´daki hükümetle ilişkilerini genişletiyor. Karşı tarafta Birleşik Arap Emirlikleri Hafter´i destekliyor. Ama bizim askeri alandaki kazanımlarımız devam ederken, bunun arkasından siyasi çözümler gelecek. Yeni duruma göre uluslararası arenadaki aktörler, ABD ve diğer ülkelerin katılacağı görüşmeler olacak. Burada Türkiye böyle önemli bir mücadele verirken, Libya´da kendi haklarımızı, Doğu Akdeniz´deki haklarımızı korurken, muhalefetin bu konuda sessiz kaldığını görüyoruz.
İktidar karşıtlığı CHP´nin gözünü kör etmiş. Ortada ç ok açık bir başarı var, yapıcı birkaç cümle söyleyebilirler. Bundan bile imtina ediyorlar. Ama şu anda bir gerçek var, bunu tüm dünya görüyor. Libya´da önemli başarılar elde ettik. Doğru hamlelerle uluslararası aktörlerin çabalarını boşa çıkardık. Önümüzdeki dönemde bu meseleler masaya yatırılacak, Türkiye daha güçlü olarak masaya oturacak.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli