Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Canlı hayvan naklinde yeni düzenleme

Canlı hayvan naklinde yeni düzenleme

Hayvanların nakilleri sırasın da refahı ve korunması ile canlı hayvan ticareti yapan satıcılarla ilgili yeni düzen lemeler yapıldı.

Hayvanların nakilleri sırasın da refahı ve korunması ile canlı hayvan ticareti yapan satıcılarla ilgili yeni düzen lemeler yapıldı.
Hayvansal ürünler ve canlı hayvan nakillerini, nakillerde kullanılacak belgeleri, hayvanların yüklenmesi, boşaltılması ve taşınmasını, hayvan sürülerinin hareketini, hayvan alım ve satımlarını, hayvanların hastalıklı yerlerden geçirilmesini, hayvan nakil araçları ve hayvanla nakliyecilik yapanlar ile ilgili hususları, nakil araçlarının dezenfeksiyonunu, görevlilerin yükümlülüklerini, belgesiz ve tanımlanmamış hayvanların nakilleri ile nakillerle ilgili diğer işlemler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Nakil sırasında hayvanlara refakat eden bakıcılar ve nakil araçlarının sürücülerine eğitim verildikten sonra yeterlilik belgesi, nakliyecilere yetki belgesi, hayvan naklinde kullanılan araçlara onay belgesi verilmekte.
Nakilleri yapılan hayvanların 8 saate kadar olan kısa ve 8 saati aşan uzun yolculuklar olarak ikiye ayrılırken, süresi 8 saati aşan uzun yolculuklarda bakım, beslenmeleri ve ihtiyaçlarının karşılanması için, hayvanlar dinlendirildikten sonra yolculuğa devam edilecek.
Yapılan düzenlemede 65 kilometreye kadar yapılacak nakillerde büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi gerekiyor.
Çalışma izin belgesi olmayan hayvan sahipleri, satın aldıkları hayvanları satın almalarından itibaren koyun keçi türü hayvanlar için 29, sığır cinsi hayvanlar için, 30 gün geçmeden tekrar satışı yapılmamakta ve sağlık raporu da düzenlenmemekte.
Canlı hayvan ticareti yapan satıcılar, belirli bir eğitimden geçirilerek teknik, hijyenik ve sağlıklı şartlarda hayvan hastalıklarının kontrol altına alınmasında dolayısıyla hayvan varlığının eksilmemesinde önemli rol oynuyor.
Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Murat Avcıl konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Hayvanların sağlıklı bir şekilde nakledilmesi ile ilgili olarak, nakil yapacak olan araçlarda farklı yaştaki ve türdeki hayvanların ayrı olması, araçların üzerinde hava şartlarından (güneş, yağmur, rüzgar) koruma amaçlı tente olması ve hayvanların bulunduğu yerde yeteri ışığın olması, canlı hayvan nakil aracı olduğunu gösterir (Canlı Hayvan Nakil Aracı) yazılarının olması, nakil aracının zemini kaygan olmaması ve zeminin sığır yatağı vb. malzeme ile kaplı olması, indirme-bindirme ram palarının araca sabitlenmiş olması ile beraber hayvan refahı sağlanmış olup hayvanların gideceği yere sağlıklı bir şekilde teslimi gerçekleştirilecektir.”
Yapılan yeni uygulama değişikliği ile canlı hayvan taşıma ve nakil işlemlerinde nakliyecilerde belirli kriterlerin aranacağını kaydeden Avcıl, “Sadece nakliyeci yetki belgesini almış eğitimli şoförler canlı hayvan taşımacılığını yapabilecek. Yapılacak olan nakillerde Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken nakliyecilerden, nüfus cüzdanı fotokopisi, hayvan pasaportu, koyun – keçi nakil belgesi, nakliyeci yetki belgesinin isteneceğini açıkladı.

Haber : Taygun Ertan



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı