Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Çelebi Limanı bir ayda 150 gemiye hizmet verdi

Çelebi Limanı bir ayda 150 gemiye hizmet verdi

Çelebi Bandırma Uluslararası Limanında Kasım ayında Rekor Elleçleme gerçekleştirildi.

Çelebi Bandırma Uluslararası Limanında Kasım ayında Rekor Elleçleme gerçekleştirildi.
Çelebi Bandırma Uluslararası Limanında, Kasım 2014 ayında dökme katı, Genel Gargo ve Proje yük gruplarında 150 gemiye hizmet verilerek toplamda 625.000 ton yük elleçlendi.
Bandırma Çelebi Liman Ticaret Müdürü Ali Şenel, rıhtımlar ve terminallerde yapılan yatırımlar ve 2014 yılında makine parkına katılan elleçleme ekipmanları ile yıllık 11 milyon ton elleçleme kapasitesine ulaşılabildiğini ve teorik kapasitenin kullanımındaki artışın hem ülke ekonomisi hem de Bandırma için sevindirici olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz ay 150 yük gemisinin operasyona alındığını belirten Şenel, her gün ortalama 5 geminin operasyonunu tamamlayarak avara edilmesinin, limanın operasyon performansı bakımından önemli bir gösterge olarak işaret etti.
Şenel, mevcut durumda, 12 metre su derinliğine sahip rıhtımlarında Panamax ve Post Panamax size gemilerle 60.000 tona kadar sorunsuz elleçleme imkanına ulaşıldığını ve aynı anda 2 Panamax sınıfı geminin operasyonunu gerçekleştire bildiklerini ifade etti.
Şenel, limanlarda hızlı gemi operasyonu ve yeterli geçici depolama alanlarının sağlanmasının, ithalat ve ihracatçıların maliyetlerinin düşürülmesi için tercih sebebi olduğunu, 2014 yılında Çelebi Bandırma Limanı’nın “Güvenli Liman” olarak gemi sahipleri ve müşteriler tarafından tercih edilmesinin haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.
2014 yılını, tüm yük gruplarında 4.6 Milyon ton elleçleme rakamına ulaşarak, hedefledikleri şekilde tamamlayacaklarını ifade eden Şenel, 2015 yılında yük gruplarında % 30 büyüme hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Şenel, konteyner elleçlemelerinde yük çeşitliliğinin ve buna bağlı olarak elleclenen konteyner sayısının her yıl arttığını, 2015 yılında da 70.000 Teu konteyner elleçlemesi hedeflediklerini ve özellikle konteyner içerisine dökme maden ve blok mermer yüklemesi yapan firmalar için sağlanan 7 gün 24 saat depolama, iç dolum, tartım ve terminal hizmeti imkanları ile bölgede fark yaratan ve tercih edilen bir konteynır limanı olduklarını öne sürdü.
Proje yük taşımalarında Bandırma Limanının Türkiye’ye giriş kapısı olacağının müjdesini veren Şenel, 2015 yılında Balıkesir’den Çanakkale’ye kadar 4 ayrı projenin yüklerinin Çelebi Bandırma limanında elleçleneceğini ve gümrük işlemleri için geçen süre boyunca geçici depolama açık alanlarında tutulacağını anlattı.
Ağırlıkları 100 ton ile 500 ton arasında değişen, hacimli proje yüklerinin, limanlarında elleçlenmesi ile bölgede yatırım yapan proje sahiplerinin maliyetlerinin düşürüldüğünü, daha fazla proje üretimi buna bağlı bölgenin kalkınması ve istihdamına katkı sağlanacağına inandıklarını dile getiren Şenel, “Çelebi Bandırma limanı içerisinde hizmet veren RO-ROterminali ile her gün 650 kamyon ve TIR’ın karayollarından alınarak düzenli RO-RO servisi ile deniz bağlantısına yönlendirildiğini, liman içi rıhtımlarına kadar uzanan ulusal demiryolu bağlantısının 2015 yılı içerisinde TCDD’nin desteği ve operasyonu ile Balıkesir, Eskişehir, Bilecik bölgelerinde yerleşik ithalatçı ve ihracatçı firmaların yüklerinin demiryolu ile limanımıza kadar ulaştırılmasını mümkün kılacağını açıkladı. Haber: Ahmet Pesen



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli