Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Çelik, Soma ziyaretinin ardından Balıkesir'e geldi

Çelik, Soma ziyaretinin ardından Balıkesir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cumartesi günü akşam saatlerinde Balıkesir'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cumartesi günü akşam saatlerinde Balıkesir'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.
Soma İlçesinde yaşanan maden faciası sonrası incelemelerde bulunmak üzere Soma`ya giden Çelik, Ankara'ya dönüşünde Balıkesir`e uğradı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi`ni ziyaret ederek Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile görüşen Çelik, 30 Mart seçimleri sonrası büyük başarı ve performansla seçimleri kazanan Başkanı tebrik etti. 
Çelik "Bu ziyaret için uygun bir zemin değil ama bu olayın neticesinde Balıkesir`den geçmemiz gerekecekti. Bu nedenle kendisini ziyaret ettim" diye konuştu.
Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz`ın da hazır bulunduğu ziyarette açıklama yapan Bakan Çelik, tarihte en büyük faciayla karşı karşıya olduklarına dikkat çekti.
Soma`da yaşanan facianın son bulması temennisinde bulunan Çelik "Çok acı olaylar yaşandı. Bunlardan mutlaka ders çıkarılmıştır ama çıkarılan dersin yeterli olmadığını açıkça ifade etmek gerekiyor. Tarihimizin en büyük faciasıyla karşı karşıya kaldık. Genelde olaya baktığımız zaman yasal mevzuatın büyük ölçüde yeterli olduğunu, Türkiye`nin müstakil bir iş sağlığı güvence yasasına kavuştuğunu görüyoruz. Bu yasanın çok ciddi yaptırımları var. Bunların gereği olarak da teftişlerin düzenli olarak yapıldığı raporların düzenli tutulduğunu görüyoruz" dedi.
Facianın yaşandığı maden ocağı ile ilgili eksikliğin olmadığını da ifade eden Çelik "Facianın yaşandığı maden ocağında son yapılan teftişte eksiklerin giderildiği ve eksiklerin olmadığı şeklinde elimizde raporlar var. Bunlar uzaktan Bakanlıkların sürdürdüğü işler. Ayrıca bu yeni yasayla tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinin 24 saat ya da kaç saat mesai yapıyorlar ise o süre içerisinde iş güvenliği uzmanını bulundurma ve iş sağlığı uzmanını bulundurma gibi zorunluluklar da var. Yalnız periyodik teftişlerin ötesinde her gün teftiş edilen yerler buralar. Ve eksikleri de her akşam ya da haftanın belirli günleri rapor defterine geçme zorunluluğu getiren düzenlemeler" diye konuştu.
Çelik: Suçlu kimse ortaya çıkacak”
Böyle bir mevzuatın neticesinde bu tür bir olayın yaşanmaması gerektiğini söyleyen Çelik, "Yaşanıyorsa bir yerde noksanlık, eksiklik var demektir. Nerede bir yanlışlık yapıldı ki bu büyük felaketle karşı karşıya kaldık. Şimdi bugün itibariyle gerekli idari adli soruşturma çerçevesinde bizim müfettişlerimiz, teknik heyetimiz ki onlar son teftişlerde bulunmayan arkadaşlardan oluşturuldu. Bir tereddüde mahal bırakmamak için bu yapıldı. Teftiş kurulu başkanı da bunların başında görevlendirdi. Şimdi yapılacak çalışmalardan neticelerin çıkmasını bekliyoruz. Ve ona göre de nerede bir yanlışlık yapılmış kim yanlışlık yapmış suçlu kim bunlar ortaya çıkmış olacak. Dolayısıyla bu soruşturmanın neticesini beklememiz gerekiyor. Bir taraftan da hayatlarını kaybeden maden şehitlerimizin çıkarılması, definleri ve otopsileri sürdürülüyor. Bunlar devam ederken bugün SGK bünyesinde Manisa'da oluşturduğumuz Kriz Merkezi çerçevesinde ailelerin ve hak sahiplerinin durumlarını ele aldık. Ve onların gelecekle ilgili hak sahipleri olarak neler yapılabileceğini konuştuk. Bugün Ankara`ya dönüyoruz" şeklinde konuştu.
Bakan Faruk Çelik, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ziyareti sonrası Ankara`ya hareket etti.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli