Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Cem Evi´nde Kahramanmaraş katliamı anması

Cem Evi´nde Kahramanmaraş katliamı anması

Belediye Başkanı Dursun Mirza: ?Bu katliam insanlık tarihinin kara lekesidir?

Alevi-Kültür Derneği Bandırma Şube Başkanı Dektaş: ?Maraş olayı plânlı ve örgütlü bir faşist saldırıydı?
Alevi Kültür Dernekleri Bandırma Şubesi, Kahramanmaraş olaylarının 40. yıldönümünü andı.
Cem Evi´nde, Alevi Kültür Dernekleri Beylikdüzü Şubesi ile ortaklaşa düzenlenen anma törenine 25 ve 26. dönem CHP Balıkesir Milletvekili, Bandırma Şubesi´nin onursal başkanı Mehmet Tüm de bir mesaj gönderdi.
Kahramanmaraş katliamının sinevizyon görüntülerinin sunulmasının ardından konuşan Alevi Kültür Dernekleri Bandırma Şube Başkanı Sevim Dektaş, ?Ülkemin bu güzel insanlarını birbirlerine düşürüp öldürmek için neler yapmadılar ki! Ayrımcılık, nefret ve kincilik nedeniyle yapılan katliamlar, Sivas, Malatya, Çorum ve Maraş´ta ölen canlarımız ile hâlen terör nedeniyle devam eden insan katliamları! Bu böyle daha ne kadar zaman devam edecek? Yıllardır öldürmek, yok etmek ve asimilasyon politikası ile uğraşıyoruz? dedi.
Dektaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
?Maraş olayı plânlı ve örgütlü bir faşist saldırıydı. Bu katliamın amacı 12 Eylül faşist darbesinin zeminini hazırlamaktı. Maraş´ta başlayıp tüm ülkede Aleviler üzerinde baskı kurmak ve Alevileri sindirmekti. Katliamın üzerinden 40 yıl geçti ama bu katliamda sorumlu olanlar ya hiç yargılanmadılar, ya da göstermelik dava dosyaları ile yargılanıp beraat ettiler. Bizler her ne kadar bu katliamlardan ders alınsın, aynı acılar yaşanmasın desek de Aleviler üzerindeki bu kirli oyunlar aynen sürüyor. 40 yıl önce katledilen canlarımızı anarken aynı zihniyette bulunan kişiler baskılarını, Alevileri yok sayma, ötekileştirme, inkâr etme, kapıları işaretleme ve asimilasyon çalışmalarını sürdürüyor. Birlik ve beraberliğimiz için yarınlarda daha güçlü olmak zorundayız. Maraş katliamın gerçekleştirenleri ve onları koruyanları nefretle kınıyor, aramızdan ayrılan tüm canlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz.?
COŞKUN AKSOY KONUŞUYOR
Anma programına destek veren İstanbul Beylikdüzü Alevi Kültür Derneği Başkanı Coşkun Aksoy, ?1978 yılında yaşanan Kahramanmaraş katliamından ders çıkarılsaydı, 1993 yılındaki Sivas katliamı yaşanmazdı? dedi.
Aksoy, Cem Evleri, sadece cenazelerin kaldırıldığı yerler değil, aydınlığın yüzleri olan ilim ve irfan yuvalarıdır? diye konuştu.
Ozan Galip Yadigar´ın okuduğu şiirlerin ardından, 10 federasyondan oluşan Alevi Kültür Derneği Anadolu Konfederasyonu Başkanı İsmail Aktaş,
düşüncelerini açıkladı. Aktaş, bu çeşit katliamların bir daha yaşanmamasını dilerken, ?Bunların önlenmesi için kadınlarımızın da masaya ?artık yeter´ diye yumruklarını vurması gerekir? dedi. Bugün ülkemizde 5 milyona yaklaşan Suriyeli olduğuna değinen Aktaş, şu değerlendirmede bulundu:
?Tabii ki misafirperver bir ülkeyiz ama komşunun hakkının, ev sahibinin hakkının önüne geçmemesi gerekir. Hâlen bu Suriyelilere, üniversiteye giriş sırasında bile özel ayrıcalıklar tanınıyor. Ülkeyi yönetenler adil olmalı. Adil olmayanlar, insan bile olamazlar.?
MİRZA KÜRSÜDE
Ardından kürsüye davet edilen Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, birlik ve beraberlik içinde mücadelenin öneminin altını çizerek şunları söyledi:
?Bandırma´da son iki dönemdir sosyal demokrat bir belediye var. Her zaman derneğinizin yanında yer aldık ve alacağız. Çorum, Sivas ve Maraş´ta insanlık dışı olaylar yaşandı. Kahramanmaraş katliamın yaşandığı dönem ben, Balıkesir´de fakülte öğrencisiydim. Bu katliamı kınamak için bildiri yayınlayıp eylem yaptığımız için tutuklanarak cezaevinde yattım. Bu katliamlarla 12 Eylül´ün faşist darbesine giden yolun taşları örüldü. Bugün de 12 Eylül faşizminin kötü sonuçlarını yaşıyoruz. 120 insanımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş katliamı insanlık suçudur. İnsanlık tarihinin kara bir lekesidir. Ülkemizin birliğine yönelik bir provokasyondur. Gerçek failleri mutlaka bulunup hesap sorulmalıdır. Gelecek, geçmişin unutulmasıyla değil, doğru bilinmesiyle kurulur. Kahramanmaraş´ta kaybettiğimiz canları bir kez daha rahmetle anıyorum. Bu arada ?Devrim Şehidi? Kubilay, Atatürk ve silah arkadaşları ve Sarıkamış´ta şehit verdiğimiz askerlerimizi de anmak istiyorum.?
Mirza, etkinliğe destek veren Beylikdüzü Alevi Kültür Derneği´ni de kutlarken, ?Beylikdüzü´nün çok değerli bir belediye başkanı var. Benim de çok iyi tanıdığım Ekrem İmamoğlu´nun, 31 Mart yerel seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olacağına inanıyorum. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmamızla Türkiye´nin kaderinin değişeceğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi İstanbul ve Ankara´ya aday göstermek için Balıkesir adayımızı geri çekmek zorunda kaldık? dedi.
Alevi Kültür Dernekleri Beylikdüzü Şubesi yönetim kurulundan Muharrem Fırat´ın konuşmasının ardından ?Zakirler?, bağlama eşliğinde türkülerini seslendirdiler.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli