Bugün, 19 Mart 2024 Salı

?Cennet Erdek Körfezi´nin, cehennem olmasına asla izin vermeyeceğiz?

?Cennet Erdek Körfezi´nin, cehennem olmasına asla izin vermeyeceğiz?

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Şirinçavuş´ta kurulmak istenen termik santral için düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısından önce bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

/resimler/2015-12/12/1447147237156.jpg


?Bugün, 10 Aralık. İnsan Hakları Günü. Anayasamıza göre, ?Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.´ Yine Anayasamıza göre, ?Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, devletin ve vatandaşların ödevidir.´ Biz, bugün, burada, Anayasa´nın bize verdiği ödevi yerine getirmek için toplandık. Yine biz, bugün, burada, devletimizi de ödevini yapmaya, çevremizi kirletecek, çevre sağlığını tehlikeye atacak bu termik santral girişimini reddetmeye çağırıyoruz. Bu girişim, bölgemizde ilk değil. Anlaşılan son da olmayacak. Ancak, önceki girişimlerden ders almayan ve ısrarla bölgemizde, köylünün zeytinliğine, ithal kömürle, deniz suyu soğutma ile termik santral kurmaya kalkan bu şirketlere, yüzyılların birikiminden gelen özlü sözü hatırlatıyoruz: 

?Anlayana sivrisinek san, anlamayana davul zurna az!
Bugün 10 Aralık. Aynı zamanda ?Toprak Ana Günü.´ Tüm dünya, bugünü, sağlıklı, temiz, taze, güvenli ve lezzetli bir gıda temini için, toprak anaya saygı ve şükran günü olarak kutluyor. Biz de, yerli buğdaylardan yetiştirdiğimiz, su değirmenlerinde öğüttüğümüz, ekşi hamur ile yoğurduğumuz, odun fırınında pişirdiğimiz ekmeklerle, bölgemizin geçim kaynağı yüce ağaçlarımızdan elde ettiğimiz zeytin ve zeytinyağını paylaşarak, toprak anaya şükranlarımızı sunuyoruz. Getirdiğimiz fidanları ekerek, ona teslim ediyoruz. Doğaya saygılı bir yaşam mümkündür ve bu bir tercih meselesidir.
Bugün, 10 Aralık. İçinde Türkiye´nin de bulunduğu dünyanın tüm ülkelerinin temsilcileri Paris´te toplanmış, iklim değişikliklerini nasıl durduracaklarını, insanlığın geleceğini nasıl kurtaracaklarını tartışıyor. Biz ise burada, iklim değişikliğini artıracak bir termik santral kurmak isteyen şirketin plânlarını tartışıyoruz. Hükümete de sözümüz şudur: ?Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!´
Değerli dostlar, bu mücadeleye başlarken söylediğimiz gibi, bölgemizi yaşanmaz duruma getirecek bu plânlara karşı mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Topraklarımızı terk etmeyeceğiz, pazarlık etmeyeceğiz. Cennet Erdek Körfezi´nin, cehennem olmasına asla izin vermeyeceğiz.?

Haber : Taygun Ertan

/resimler/2015-12/12/1447288643640.jpg



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli