Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Çevre ve doğaya kıyıyoruz

Çevre ve doğaya kıyıyoruz

Davos Zirvesi´nde yayınlanan raporda, 10 üzerinden 0.1 puan alarak çevre duyarlılığında 60 ülke arasında 59´uncu olan Türkiye´ye bir kötü haber de dünyanın en önemli üniversitelerinden Yale´den geldi.

Davos Zirvesi´nde yayınlanan raporda, 10 üzerinden 0.1 puan alarak çevre duyarlılığında 60 ülke arasında 59´uncu olan Türkiye´ye bir kötü haber de dünyanın en önemli üniversitelerinden Yale´den geldi. Yale Üniversitesi Dünya Çevre Performansı Endeksi´nde, iki yılda 33 basamak geri giderek genelde 99´uncu olan Türkiye, Doğa ve Yaban Hayatı Koruma(Biodiversity and Habitat) kategorisinde ise 100 üzerinden 22.5 puan alarak, 180 ülke içinde 177´nci oldu. Bu, EPI´ın 9 ana kategorisi arasında Türkiye´nin en kötüye gittiği kategori oldu. Bu kategoride Sao Tome Principe son sırada yer alırken, onun önünde sırasıyla Somali, Afganistan, Türkiye, Haiti, Libya, Lesotho, Barbados, Suriye ve Irak yer aldı.
NEDENİ RANT VE YOLSUZLUK
Yale Epı, ?Rakamların Ardındaki Türkiye? başlıklı yazısında, korunan alanların imara açılması, çevre yasalarının içinin boşaltılması, akarsuların yok edilmesi, Gezi Parkı protestoları ve rant-yolsuzluk-çevre tahribatı ilişkisine vurgu yaptı.
Böylece, doğa ve yaban hayatı korumada 10 yıl öncesine göre yüzde 23.4 geriye giden Türkiye, iç savaş ve diğer felaketlerle mücadele eden Irak, Suriye, Libya ve Haiti´nin bile gerisinde kaldı.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Çevre doğaya kıyıyoruz
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false