Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP Balıkesir Milletvekili Akın: Bandırma-Bursa hızlı tren projesinin maliyeti 5 kat arttı

CHP Balıkesir Milletvekili Akın: Bandırma-Bursa hızlı tren projesinin maliyeti 5 kat arttı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 13 yıldır bitirilemeyen Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren projesinin maliyetinin son bir yılda 5 kat arttığını söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 13 yıldır bitirilemeyen Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren projesinin maliyetinin son bir yılda 5 kat arttığını söyledi.
6 hızlı tren projesinde en çok maliyet artışının Bandırma-Bursa hızlı tren projesinde olduğuna dikkat çeken Akın, ?İktidarın elinde yılan hikayesine dönen hızlı tren projesinin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. Bu maliyet artışları kimin cebinden çıkıyor? Vatandaşın! Vatandaşlarımızın işini ve aşını kaybettiği bir dönemde iktidar; YHT´lerin finansmanını dış kredilerle karşılamayı tercih etmesi projelerin toplam maliyetlerini katladı.? dedi.
Bir önceki yılkı yatırım programında öz kaynak ile hazırlanan Yüksek Hızlı Tren (YHT) projelerinin TCDD´den alınarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü´ne (AYGM) verilmesiyle maliyetlerin rekor oranda artırıldığına değinen Akın, AYGM´ye devredilen YHT projelerinin öz kaynak yerine dış kredi kullanılacak olmasıyla maliyetlerin katlandığına işaret ederek, ?YHT projelerinde trenler değil, maliyetleri yüksek hızla artıyor. Pek çok projede maliyetler yalnızca bir yılda 3 kat ile 5 kat arasında artış gösterdi.? diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Türkiye´nin dört bir yanındaki pek çok YHT projesi Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı yatırım programına göre TCDD´den alınarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki AYGM´ye devredildiğini anımsattı. CHP´li Akın; 2020 yılı yatırım programında TCDD tarafından öz kaynak kullanılarak yapılması planlanan projelerinin 2021 yılında AYGM´ye devredilirken finansmanının dış kredi olarak belirlenmesinin maliyetleri rekor oranda yükselttiğine dikkat çekti.
Akın, Bandırma-Bursa YHT projesiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: ?2020 yılında söz konusu proje için 3 milyar 260 milyon 689 bin TL tutarında maliyet hesabı yapılırken, 2021 yılında proje revize edilerek bir kısmı TCDD´de bırakıldı, bir kısmı da AYGM´ye devredildi. Buna göre TCDD´de kalan kısmı için 2021 yılında 3 milyar 973 milyon 639 bin TL tutarında maliyet; AYGM´ye devredilen kısmı için (10,3 milyar TL´si dış kredi) 12 milyar 619 milyon 99 bin TL maliyet çıkarıldı. Buna göre 2021 yılında toplam maliyet 16,5 milyar TL´yi bulurken projenin maliyeti bir yılda 5 kat arttı.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli