Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP Erdek´te de kuruluş yıldönümünü kutladı

CHP Erdek´te de kuruluş yıldönümünü kutladı

Cumhuriyet Halk Partisi´nin(CHP) kuruluşunun 93. yıldönümü Erdek´te de kutlandı.

CHP İlçe Başkanı Metin Uysal´ın, cumhuriyet alanındaki Atatürk anıtına çelenk sunmasının ardından partililer, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı´nı seslendirdi.
Ardından, Uysal, Cumhuriyet Halk Partisi´nin kuruluşunu şöyle anlattı:
?Türkiye Büyük Millet Meclisi´de gruplaşmaların çoğaldığı ve siyasal yaşamda, siyasi partilere gereksinim duyulmaya başlandığı bir ortamda, Mustafa Kemal, 6 Aralık 1922 tarihinde, basına verdiği bir demeçle, ?Halk Fırkası´ adını taşıyan bir siyasal parti kuracağını açıklamıştır.

8 Nisan 1923 tarihinde ise Mustafa Kemal´in, ?Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı sıfatıyla bir bildiri yayınladığı görülmektedir. Dokuz maddeden oluştuğu için ?Dokuz Umde(ilke)´ olarak anılan bu metin, bir seçim bildirgesidir. Aynı zamanda da, kurulacak parti için bir program hazırlığı niteliğindedir. Partinin kuruluşunu destekleyen milletvekilleri, tüzük hazırlıklarına başlamışlardır. Hazırlanan tüzükte, HALKÇILIK, CUMHURİYETÇİLİK ve MİLLİYETÇİLİK temel ilkeler olarak gösterilmiş, ULUSAL EGEMENLİK, DEVRİM ve HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ kavramlarına da yer verilmiştir. Daha sonra ?Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti´, HALK FIRKASI´na dönüştürülmüş ve Mustafa Kemal, 9 Eylül 1923´te, İçişleri Bakanlığı´na başvurarak, ?Halk Fırkası´nın kuruluşunu bildirmiştir. 1924´te, ?Cumhuriyet Halk Fırkası´ olan partinin ismi, 1935 yılında CUMHURİYET HALK PARTİSİ olarak değiştirilmiştir.
93. kuruluş yılımızı kutluyorum.?
Haber : Önder Balıkçı

/resimler/2016-9/10/1907063401400.jpg



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli