Bugün, 19 Mart 2024 Salı

CHP Lideri, güçlü parlamenter rejim sözünü Balıkesir´de yineledi

CHP Lideri, güçlü parlamenter rejim sözünü Balıkesir´de yineledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ziyaret ettiği Balıkesir´de iş dünyası ile STK temsilcileri ile bir araya geldi.


Balıkesir´de bir kültür merkezinde iş adamları, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle buluşan Kılıçdaroğlu´na, CHP Balıkesir milletvekilleri Ahmet Akın, Namık Havutça, Mehmet Tüm, CHP İl Başkanı Serkan Sarı, milletvekili adayları ile CHP´li ilçe belediye başkanları eşlik etti.
Seçime sayılı günler kala ziyaret ettiği Balıkesir´de de gündemi değerlendiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu "Bu düzenden kim memnun, bu düzenden çıkarı olanlar kim?´ Önümüzdeki süreç hepimizin düşünerek sandığa gitmesi gereken bir süreçtir. Büyük laflarla sandığa gitmenin bir alemi yok. Biz her şeyden önce kendi ülkemizde demokrasi olsun istiyoruz.

Demokrasinin olmadığı hiçbir ülke gelişmemiştir. Neden demokraside insanlar gelişir. Çünkü bilim gelişir, hizmet üretilir, sanat üretilir hayatın her alanında üretim olur. Üretim var ama beton üretimi var. Tasarruflarımızı betona yatırdık. Cumhuriyet kurulduğundan toplu iğne üretecek fabrika yoktu. Kaçırılan sanayi devrimini Türkiye hızla yakalamak istedi. Ne kadar geciktik? 100 yıl kadar geciktik." diye konuştu.
CHP´nin adayı Muharrem İnce´nin cumhurbaşkanı seçilmesi ve parlamentoda çoğunluğun ele alınması durumunda yeni bir parlamenter rejim kuracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, yapılan Anayasa değişikliğinde hukuk fakültelerinin konuşmadığını belirtti. Üniversitelerde farklı düşündükleri için öğretim üyelerinin kapı önüne konduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Hukuk fakülteleri ve üniversiteler konuşmayacakta kim konuşacak? Sayın İnce cumhurbaşkanı seçildiğinde ve hükümeti kurduğumuzda ilk iş üniversiteden atılan hocaların onurlarını geri vereceğiz. Biz buradan yola çıkarak demokrasimizi geliştirip güçlü bir parlamenter rejim kurmak istiyoruz" dedi.
Türkiye´deki siyasi partilerde lider baskısı olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Millet üzerinde milletvekili üzerinde lider baskısını kabul etmiyoruz. Milletin seçtiği vekillerin üzerinde vesayet kabul etmiyoruz. Grup kararları alınabilir, bunun demokrasiye aykırı bir tarafı yok. Pek çok düzenleme yapmak lazım demokratik parlamenter sistemde. Yurt dışı seçim çevresi olması lazım. Yurt dışında oy kullanılıyor niye kendi milletvekillerini seçemiyorlar. Bizim hayalimiz geniştir, demokrasiden yanadır. YÖK diye bir kurum var kalkması lazım, sivil bir anayasaya ihtiyaç var. Toplumsal barışımız için sivil bir anayasa hazırlamalıyız. Demokrasimiz güçlenirse güçlenecek olan Türkiye´dir" diye konuştu.
Türkiye´nin beton ekonomisinden üretim ekonomisine geçmek zorunda olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, tahsil edilemeyen vergileri tahsil edeceklerini söyledi.
Devletin tahsil edemediği 322 milyar lira vergi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Tahsil edilemeyince ne oluyor gidip borç alıyor, koşuyor Londra´ya. Ekonomiyi büyütmek zorundayız, güçlü olmak zorundayız. Üretmeyen bir ülkenin güçlü olma şansı yok. Çiftçi de üretecek, kendi kendine yeten bir Türkiye´den bugüne geldik. Konya´dan küçük Hollanda 180 milyar dolar ihraç eder. Aramızda dağlar kadar fark var. Niye üretmiyoruz? Çiftçi niye zarar ediyor? Niçin TMO, Çaykur, Fiskobirlik görevini yapmıyor. Nohudu ben sana ucuz vereceğim diyor, samanı da ucuz vereceğim diyor. Batı, uçak yapmayın bedava vereceğiz, askerin yemek yediği çatal kaşığa kadar bedava geldi. Kıbrıs çıkartmasında uyandık. O zaman benim uçaklarımı benim gemilerimi kullanamazsınız dediler. Şimdi de tarımda aynı oyun oynanıyor. İşsizlik varsa orada barış olmaz. Üretim olacak, oteller dolu olacak, herkes kazanacak." dedi.
İşsizlik varsa orada barış olmaz diyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Muharrem Bey cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğunda asgari ücreti 2200 TL yapacağız, vergi de olmayacak. Ayda 300-500 liraya geçinen aylıkçılar var. 1 milyon 644 bin kişi 1500 TL´nin altında gelir ile geçiniyor. Emekli aylığı 1500 liranın altında olmayacak. Sosyal güvenlikte reform yaptık diyorlar. Benim zamanımda açık 2 milyar liraydı şimdi 34 milyar lira. Maaş da yarı yarıya düştü. Bu açık nasıl oluyor da 2 milyar liradan 34 milyar liraya çıktı? Hayret ettiğim nokta şu, bu tabloya hiç bir sendikacının itiraz etmemesi. Taşeron işçinin hakkını gündeme getirmeseydik kimsenin aklına gelmezdi. Herkesin karnının doyduğu bir toplum inşa etmek istiyoruz. Taşeronun da kadrosu olsun. Allah´ın izni ile parlamentoda çoğunluğu sağladığımızda 500 bin taşeron işçisine gözümüz kapalı kadroyu vereceğiz."
Dış politika ile ilgili konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Herkesle kavgalıyız. Yapacağımız ilk iş Sayın İnce cumhurbaşkanlığını kazandığında İran-Irak ve Suriye ziyaret edecek. 4 ülke bir araya geleceğiz. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı´nı kuracağız. Sayın İnce diyecek ki ´Ortak kültürümüz var mı, hepimiz Müslümanız çok şükür niye birbirimizi öldürüyoruz? Bir Amerika, bir Rusya silahlar benden diyor. Ortadoğu´nun büyümesi için ana rolü Türkiye Cumhuriyeti oynayacak. Fabrikaları, havaalanlarını biz yapacağız. Türkiye´ye 4 yıl içinde dolar yağacak. Öyle gidip Londra´da dolar dilenmeyeceğiz. Bunun önüne geçeceğiz. Sadece kendimiz için üretmeyeceğiz, herkes için üreteceğiz. Boşuna mı Anadolu´yu Kalkınma Bölgelerine göre ayırdık. Boşuna mı diyoruz Anadolu´yu şaha kaldıracağız. Her şey Ankara, İstanbul, İzmir. Peki! Çorum, Balıkesir, Sivas bunlar ne olacak? Almanya´ya bakın sanayinin yurt genelinde nasıl dengeli dağıldığını görürsünüz. Devletler de planlama yapar. Bir ülke önündeki 50 ve 100 yılı planlamak zorundadır. Esnaf arkadaşlarım, devlete yük olmayan kurumlardandır, en çok huzur isteyenler esnaflarımızdır. En büyük huzursuzluğu yaşayan yine esnaflarımızdır. Esnaflardan kira stopaj vergisini kaldıracağız. Esnaflar, hep Esnaf Bakanlığı kurulmasını isterler. Esnaf Bakanlığı kuracağız, esnafın sorunları ile ilgilenecek." dedi.
Muhtarların sorunlarına da değinen Kılıçdaroğlu, demokrasinin başladığı ilk yerin Kastamonu Taşköprü´deki muhtar seçimleri olduğunu ifade ederek, "Toplu bir muhtarlar kanunu olması lazım. Mahallenin muhtarının belediye kararından haberi yok. Ne olması lazım? Mahallesi ile ilgili karar alınacaksa muhtar belediye meclisine katılması söz hakkı olmalıdır. Bütün sosyal yardımlar muhtarlar eli ile dağıtılmalıdır. Gerçekten fakire yardım dağıtılacaksa muhtar sosyal yardımları dağıtmalı hükümet çekilmelidir. Muhtarların bağımsız bir yeri yoktur. Muhtarlar da seçim ile geliyor. Muhtarların birleştirilmiş oy pusulaları yok. Muhtarın sorunlarını en iyi çözecek biziz. Bir köşeye atıldınız. Sizin bağımsız bir binanızın olması lazım. Size, belediye veya il özel idaresinden bir yardımcı eleman verilmeli. Ayrıca her muhtarlığın bir bütçesi olması lazım. Muhtarın bütçesi olacak devletin denetleme görevi olacak. Kaynak var mı? Kaynak var. 79 yılda harcanan para 713 milyar dolar, 14 yılda harcanan para 2 trilyon 84 milyar dolar. 2 trilyon dolar ile yeni bir Türkiye inşa edilir, ne oldu bu para? Hepimizin düşünmesi lazım" diyerek sözlerine ekledi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, toplantının ardından partisi tarafından Balıkesir Kuvayi Milliye Meydanı´nda düzenlenen miting ve iftar yemeğine katıldı.
Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli