Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHP Milletvekili Akın, enerji politikasını tenkit etti

CHP Milletvekili Akın, enerji politikasını tenkit etti

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´ın Dünya Petrol Kongresi´nde yaptığı konuşmayla ilgili yazılı açıklamada bulundu.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´ın Dünya Petrol Kongresi´nde yaptığı konuşmayla ilgili yazılı açıklamada bulundu.
Akın´ın açıklamasında şunları kaydetti: ??Sayın bakan konuşmasında ?Milli´ Enerji Politikası´ndan söz ediyor. Bakan beyin döneminde gerçekleştirilen faaliyetlere bakalım enerji politikamızın özde mi, sözde mi milli olduğunu bir görelim. Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülkedir. 2016 yılsonu itibariyle gerçekleşmiş ithalat rakamları üzerinden hareket edildiğinde doğal gaz ithalatının % 53,5´inin Rusya´dan, % 16,7´sinin İran´dan, % 14´ünün de Azerbaycan´dan yapılmıştır. Yani Türkiye sadece özellikle doğal gaz ithalatında neredeyse tek bir ülkeye bağımlıdır. Hükümetin ?Milli´ Enerji Politikası´nın odağında nükleer enerji yer almaktadır. Avrupa Parlamentosu, kabul ettiği ve Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporda Akkuyu Nükleer Santrali projesinden vazgeçmesini talep etti. Raporda santralin yapımına karar verilen bölgenin güçlü depremlere eğilimli olduğu söz konusu ?tehlikenin´ yalnızca Türkiye´ye değil, aynı zamanda tüm Akdeniz bölgesine karşı bir tehdit olduğu öne sürüldü. Çevresel ve toplumsal etkileri bu kadar tartışılan bir konuda hükümet şimdiler de üçüncü bir nükleer santral projesine başlamak istediklerini belirtmekteler. Akkuyu Nükleer´in % 51´inin sahibi Rus Rosatom şirketi. Anlaşmaya göre tesis çalışmaya başladığında ürettiği elektriği 12,35 cent/dolardan satacak. Şuan serbest piyasa fiyatı 4-4,5 cent/dolar. Halka alım gücüne göre en pahalı elektriği satmak ?milli´ enerji politikasının bir gereği midir? Yine aynı santralin % 49´u AKP´nin ihale ortağı Cengiz-Koli-Kalyon´ a satılmıştır. Bakan beyin ?milli´ dediği Cengiz-Kolin-Kalyon şirketleri midir? Enerji politikası ancak sürdürülebilir kaynaklar üzerine kurulu olduğu zaman gerçekten ?yerli´ ve ?milli´ olacaktır. Gerek rüzgar enerjisi olsun gerek güneş enerjisi yerel kaynaklar temellidir ve milli enerji politikasının temelini oluşturmalıdır.´´
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false