Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

CHP Milletvekili Akın´dan stokçuluk uyarısı

CHP Milletvekili Akın´dan stokçuluk uyarısı

Ahmet Akın, "Gıda enflasyonunu tetikleyen ne varsa iktidar önünü alamıyor.

Ahmet Akın, "Gıda enflasyonunu tetikleyen ne varsa iktidar önünü alamıyor. Şimdi de arpada yaşanan spekulasyonlar et ve süt fiyatlarının artışını tetikleyecek. İktidar, arpada dönen oyunlara göz yumuyor. Çiftçiye de, besiciye de, et ve süt alacak vatandaşa da yazık değil mi?" dedi.
Akın, Toprak Mahsulleri Ofisi´nin elindeki 110 bin ton arpayı 1 lira 15 kuruştan satışa çıkararak arpa sezonu öncesi stok erittiğini söyledi. TMO´nun elinde şu an için arpa kalmadığını, arpanın tüccar ve stokçular tarafından alındığını ve fiyatının 1 lira 75 kuruşa varan fiyatlardan satıldığını bildirdi. "Fırsatçılar yine iş başında" diyen Akın şöyle devam etti: "Arpa sezonu öncesi gıda enflasyonunu tetikleyen gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelere de Tarım Bakanı seyirci kalıyor. İktidar seyirci kalıyor. Saray da izlemeyi sürdürüyor. Stokçular, TMO´nun eritmeye çalıştığı 110 bin ton arpayı 1 lira 15 kuruştan alıp 1 lira 75 kuruşa varan fiyatlardan satıp haksız kazanç elde ediyor. ´Nasıl oluyor da 1 lira 15 kuruş olan arpa 1 lira 75 kuruşa çiftçiye, besiciye satılıyor´ diye soran bir Allah´ın kulu yok! Bunun denetimi kim yapıyor? Gıda enflasyonu ile mücadele için paket üstüne paket açıklayanlar, suçu dış mihrakların oyunlarına bağlayanlar ya nereye ve nasıl bakacaklarını bilmiyorlar ya da fırsatçılara göz yumuyorlar. Hayvan yemindeki arpa kullanımı yaklaşık yüzde 10. Yem fiyatlarında artış olacağını duymayan kalmadı. Stokları fırsata çevirenler yeme zam yapacak. Bu da et ve süt üreticisinin ürününe zam yapması demek. Ama bu sefer iktidar ithalatı devreye sokacak et ve süt üreticisinin ürünü ya elinde kalacak ya da zararına satacak. Çiftçiye de, besiciye de, et ve süt alacak vatandaşa da yazık değil mi?"
Devletin elini çektiği yerde fırsatçıların, fırsatçıların olduğu yerde de fahiş fiyatların olacağına dikkat çeken Akın "Mevzuatımızda stokçuluk diye bir suç yok. Stokçuluğu doğuran sitemin kendisi ve mevzuatımızdaki boşluklar. Ancak mevzuatımızdaki boşlukları da doldurmak yetmez. Tarım politikalarının baştan sona üretim odaklı, çiftçinin, besicinin kazanmasına odaklı olması gerekiyor. Üretmeyen bir tarım politikası ile milletimize zulüm eden iktidarı bir kez daha uyarıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli