Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

CHP Milletvekili Havutça:

CHP Milletvekili Havutça:

?Yunan işgaline karşı neden müdahale edilmiyor? Egedeki adalar Yunanlılara peşkeş mi çekildi??

CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, Dönemin Dışişleri Bakanı ile Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterinin Ege Denizindeki adaların Yunan işgalini, belgeli ve sözlü beyanlarına rağmen neden müdahale edilmediğini sordu.
Havutça; ?Kamuoyunda konuşulan ve medyaya da yansıyan işgal edilen adaların mühimmat deposu haline getirildiği, Yunanistan´ın Türkiye´ye karşı yapacağı askeri harekât için ileri karakol haline dönüştürüldüğü yönündeki kritik açıklamalara bir cevabınız var mı?? diye Başbakana sordu.
Havutça, Egede Yunan işgali altında bulunan adaların Yunanlılara peşkeş mi çekildiğini ya da neden müdahale edilmediğini hükümetin Türkiye Kamuoyuna açıklaması gerekmektedir? dedi.
Başbakan Binali Yıldırım´a Egedeki Yunan işgalini yazılı soru önergesiyle soran Havutça, Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreterinin de askeri kaynaklara dayandırarak yaptığı açıklamalar üzerine ülke kamuoyunun büyük rahatsızlık duyduğu, Türkiye sınırları içerisinde bulunan 18 Türk adası ve bir Türk Kayalığı´nın 2004 yılından bu yana Yunan işgali altında bulunmasına ilişkin neden bir müdahale yapılmamaktadır?? diye sordu.
Havutça, Egede yaşanan Yunan işgaliyle ilgili Türk kamuoyunun da aydınlanması adına Başbakanın cevaplaması için verdiği önergede şu soruları sordu: ?Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu´na Egedeki Yunan işgaliyle ilgili yöneltilen bir soruda; Ege´de sahiplik konusu da dahil birkaç adayı ilgilendiren sorun olduğunu ve Türkiye´nin Yunanistan ile diyalog yoluyla çözüm bulmak için çaba sarf ettiği şeklinde cevap verilmişti. Yunan işgali dönemin Dışişleri Bakanı tarafından ve Milli Savunma Bakanlığı Eski Genel Sekreteri tarafından net bir şekilde belirtilmekteyken, Yunan işgaline karşı bir müdahale neden yapılmamaktadır? Ege´deki Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba ve Ardacık adaları ile Akdeniz´deki Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi ve Koufonisi adaların Türkiye Cumhuriyeti´ne ait olduğu konusunda kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? Ege denizinde işgal edilen adalara Yunan SAT komandoları ve Yunan askerleri yerleştirildiği doğru mudur? Kardak Kayalıklarının 2 mil batısında bulunan Kalalimnos Adası olmak üzere 18 Türk adası ve 1 Türk kayalığı Yunan askerine teslim edildi mi? Bu adalar Türkiye´ye ait değil mi? Kamuoyunda konuşulan ve medyaya da yansıyan bu adaların mühimmat deposu haline getirildiği, Yunanistan´ın Türkiye´ye karşı yapacağı askeri harekât için ileri karakol haline dönüştürüldüğü yönündeki kritik açıklamalara bir cevabınız var mı? Dönemin Hükümeti tarafından 1996´da Kardak için bütün dünya ayağa kaldırılırken, şimdi Kardak kayalıklarının hemen arkasında ve 6 millik Türk karasuları içinde olan Yunanistan´a 160 mil uzaklıktaki adalarda olup bitenlere neden seyirci kalınmaktadır? Ege Adaları´nın aidiyetine ilişkin temel uluslararası belgeler 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarına dayanmaktadır. Bu antlaşmalar adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı hükümler taşımaktadır. İktidarınız tarafından da bu anlaşmalara ve hükümlere dayandırılan egedeki adalar sorununa ilişkin; Bu adalara Yunan askerleri ile top ve uçaksavar gibi ağır silahlar yerleştirildiği doğrumu? Doğru ise bu adaları işgal eden Yunanistan´ın bir başka ihlali uygulayarak adaları silahlandırması ile ilgili bir girişiminiz olacak mı??
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Milletvekili Havutça
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı