Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

CHP Milletvekili Tüm: ?OHAL ranta dönüşmemeli?

CHP Milletvekili Tüm: ?OHAL ranta dönüşmemeli?

CHP Balıkesir Milletvekili ve PM üyesi TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Mehmet Tüm, yaptığı basın açıklamasında OHAL gerekçesi ile doğanın talan edilmemesini istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´nin, ÇED raporları ile ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösteren Mehmet Tüm, OHAL ilan edilmesindeki hiçbir gerekçeye uymayan, haklarında hukuki süreç devam eden yatırımlarla ilgili ÇED RAPORU GEREKLİ DEĞİLDİR, raporlarının verilmesi Anayasaya, yasalara aykırı olmakla birlikte, ülke genelinde oluşan, demokratik dayanışmaya da ihanettir." dedi.
Tüm, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ?Bilindiği üzere Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde 3 aylık süre ile Olağan Üstü Hal İlan edilmiştir. Bu kapsamda çıkarılan 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı, darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde alınması zaruri olan tedbirler ile bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Bunu takip eden, 668 ve 669 sayılı KHK´ler de bu kapsamda olup, terör örgütüne yönelik, adli ve idari tedbirleri düzenlemektedir. Yayınlanan her üç KHK´de de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın yetki ve sorumluluk alanında her hangi bir düzenlemeye gidilmediği gibi, bu konuda Valilere de herhangi özel yetkiler verilmemiştir. Ancak gerek Hükümet nezdinde gerekse Yerel Yönetimler nezdinde ne yazık ki, OHAL bahane edilerek, durumdan vazife çıkaran bir anlayışın ortaya çıktığına tanık oluyoruz. Önce Çevre ve Şehircilik Bakanı, ?Yatırımcılar için en önemli unsurun zaman olduğunu biliyoruz. Bu anlamda yatırımların önünün açılması için ÇED sürecini hızlandıracağız´ şeklinde verdiği demeçle başlayan ve daha sonra İzmir Valiliğinin 21 Temmuz´da bir günde aynı anda çevreye olumsuz etkileri olabilecek 9 projeye birden çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verdiğini açıklaması, OHAL´in hangi amaçlara hizmet edebileceğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu uygulamalardan anlıyoruz ki, OHAL sadece terör tedbirleri için alınmamıştır. Uygulanan bu hukuksuzluk, Sayın Başbakanın ?Devlet kendine OHAL ilan ediyor, vatandaş asla etkilenmeyecek´, söylemini boşa çıkarmıştır. Sayın Başbakana açıkça sesleniyoruz; Türkiye bir hukuk devletidir. OHAL Anayasal bir haktır. Ancak başka bir Anayasal hakkın ortadan kaldırılmasına neden olmayacağı gibi, hiçbir kişiye ve kuruma ayrıcalık tanıyamaz. OHAL ilan edilmesindeki hiçbir gerekçeye uymayan, haklarında hukuki süreç devam eden yatırımlarla ilgili ÇED RAPORU GEREKLİ DEĞİLDİR, raporlarının verilmesi Anayasaya, yasalara aykırı olmakla birlikte, ülke genelinde oluşan, demokratik dayanışmaya da ihanettir. Demokrasiye sahip çıkmak adına sokakları, meydanları dolduran halktan gizlenerek, çevre hakkı gasp edilemez. Hükümet, Valiler aracılığı ile, hukuku, Anayasayı çiğnemekten vazgeçmelidir. OHAL bir rant fırsatçılığına dönüşmemelidir. Bunun için başta İzmir Valiliğinin aldığı kararlar olmak üzere alınan benzer kararlar derhal geri çekilmelidir. Halkımızın bu konudaki, duyarlılıkları ortadayken, yeni Cerattepeler, yeni Sinoplar, yaratmaya hiç kimsenin hakkı olmadığı gibi, haddi de değildir. Başbakan, halka verdiği sözün arkasında durmalıdır. OHAL, olağanüstü ranta dönüşmemelidir.?
Haber Merkezi



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı