Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

CHP Milletvekilinden zeytin üreticisine destek teklifi

CHP Milletvekilinden zeytin üreticisine destek teklifi

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, zeytin üreticisinin de tarımsal desteklemelerden yararlanmasını isteyip, meclise destek teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ?Sarı Altın? olarak bilinen zeytinyağında Türkiye´nin Dünya markası olabilecek potansiyeli bulunduğunu ancak zeytin ve zeytinyağı üreticisinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Zeytin ve zeytinyağı üretimini zor ve maliyetli bir ürün olarak değerlendiren Akın ?Üreticimizin Avrupa ve Dünya markaları ile rekabet edebilme gücünü artırmak için devlet desteği şarttır. Zeytinyağına 80 kuruş destek veriliyor ama zeytine destek verilmiyor. Zeytin üreticimizin zeytin üretimine de destek talebi var.? dedi.
2018-19 zeytin hasadının başladığını hatırlatan Akın, Türkiye´de yaklaşık 172 milyon zeytin ağacı bulunduğu bilgisini verip, Ege ve Marmara bölgelerinin başı çektiğini ve zeytin ağaçlarının % 7´sinin Balıkesir´de bulunduğunu dile getirip, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile zeytin üreticisinin desteklemesini istedi.
Kanun teklifi TBMM´de kabul edilirse, Tarım Kanunu´na eklenecek bir madde ile ?zeytin fark ödemesi desteği? adıyla zeytin üreticilerine, üretim maliyetleri, iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak fark ödemesi desteği verilecek. Dünya ve Avrupa Birliği zeytin üreticileri ile rekabet edebilir bir güce erişmesi için verildiği belirtilen kanun teklifi ile zeytin üreticisinin girdi maliyetlerindeki kontrol edilemez artışlar karşısında korunması öngörülüyor. 2018 Tarımsal Destekleme ile zeytinyağına 80 kuruş destekleme verilmişti. Zeytin üretimi ise tarımsal destekleme kapsamında yer almıyor.
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli