Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

CHP, tarım ve hayvancılığın temel sorunlarını dile getirdi

CHP, tarım ve hayvancılığın temel sorunlarını dile getirdi

CHP Balıkesir İl Başkanlığı, AR-GE çalışmaları kapsamında tarım ve hayvancılık komisyonunun hazırladığı ülkemizde ve Balıkesir´inde içinde yer aldığı Güney Marmara bölgesinde tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunları ve çözüm önerilerini açıklamak üzere bas

CHP´nin çözüm önerilerini açıklayan CHP Balıkesir İl Başkanı Ender Biçki, tarım ve hayvancılıkla ilgili olarak günümüzde yaşanan sorunların, aslında tüm ülkeyi ilgilendiren ve bölgelere göre farklı görüntülerle karşımıza çıkan sorunlar olarak dile getirildi.
?Ülkemiz de her şey üretilebilirken biz her şeyi ithal eder hale geldik? diyerek konuşmasına başlayan Biçki, ?Türkiye ilk defa AKP hükümetleri döneminde kurbanlık hayvanı, ot ve samanı ithal etti. Bu bereketli topraklarda her şey üretebiliriz. Doğal açıdan bu kadar zengin bir ülke nasıl oluyor da, kendi pirincini üretmek yerine önemli bir kısmını ithal ediyor? Buğday üretmek varken ve üretiyorken ve topraklarımız varken neden buğday ithal ediyoruz? neden nohut ithal ediyoruz? neden fasulye ithal ediyoruz? ve garip bir şey neden saman ithal ediyoruz? Neden canlı hayvan ithal ediyoruz? Caddelerimizi yeşillendirmek için neden yurtdışından ağaç ithal ediyoruz? Ormanımız mı yok, çamımız mı yok, meşemiz mi yok? Her şeyimiz var. Neden? Bu soruları sormadan çıkış yolu bulamayız.? Dedi.
Biçki, çözüm önerilerini kısaca şöyle özetledi: ?Tarımsal aracılara akreditasyon sisteminin getirilmesi (Ürünlerin standartlara uygunluğunu sağlamak). Tarımsal üretimde yenilenebilir enerjinin (Güneş, Jeotermal vb) kullanılmasını teşvik etmek. Tarımda kullanılan elektrik bedelinin hasat sonunda tahsil edilmesi. Kredi kuruluşları ve ekipman satıcılarına olan çiftçi borçları zamanında ödenemediği için icralık duruma düşmektedir. Bunun acilen kredi erteleme ve borçların yeniden yapılandırılarak çözüme ulaştırılması gerekir.Diğer yandan çiftçilerin devlete olan borçlarının bir kısmını af kapsamında değerlendirerek bir ölçüde rahatlaması sağlanabilir. Üretim fazlası sütü çiğ süt,işlenmiş süt ve süt ürünleri olarak dışarıya satmak yani ihraç etmek gerekir. İhracat olanakları yetersiz olduğunda ise üretim fazlası süt derhal üreticiden satın alınarak ikinci dönemi beklemeden acilen okullara ve askeri birliklere dağıtılmalı ve süt üreticisine soluk aldıracak bazı önlemler süratle yaşama geçirilmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında her köye bir ziraat mühendisi ve bir veterinerin gönderilecek ve bunlar çiftçinin emrinde olacaktır.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli