Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

CHP İGM Üyesi Koçyiğit gürledi

CHP İGM Üyesi Koçyiğit gürledi

CHP Bandırma İl Genel meclis Üyesi İsmet Koçyiğit elini masaya vurup, buğdaydaki çelişkiyi açıkladı

CHP Bandırma İl Genel meclis Üyesi İsmet Koçyiğit elini masaya vurup, buğdaydaki çelişkiyi açıkladı 
Yılda 4 milyon buğday ihraç edildiğini açıklayan CHP İGM üyesi İsmet Koçyiğit, "Harman zamanında iktidar, çiftçiyi öldürmek için özellikle buğday ihraç ediyor. İthal mal 70 kuruşa, yerli buğday 55 kuruşa satılıyor."dedi.
2003 yılında kesilmiş olan buğday faturasını gösteren Koçyiğit, "O dönemde 5 ton buğdaya 15 ton nitrat gübresi alınırken, şu an 5 ton buğdaya 3.5 ton gübre alınıyor. Bu ne yaman çelişki… Nasıl bir adalet…" diye haykırarak elini masaya vurdu…
AKP`liler çiftçinin ekonomik durumunu bilmiyor
Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Merkez İlçe Başkanı Yaşar Evci ve Bandırma İl Genel Meclis Üyesi İsmet Koçyiğit, Balıkesir merkez ilçe binasında buğday fiyatları hakkında basın toplantısı düzenledi.
CHP İl Genel Meclisi üyesi olmasına rağmen, köylü çocuğu olduğunu her defasın da yineleyerek, elinde çapa ve orakla tarlada ter döken İsmet Koçyiğit, "Biz bu işin içindeyiz ancak Ankara`daki Ak Partililer çiftçinin ekonomik durumunu bilmiyor ya da bilmek istemiyor." diye konuştu.
Balıkesir Türkiye`yi doyuruyor, ancak çiftçi kendini doyuramıyor
25 Haziran tarihinden itibaren il genelinde buğday hasatının gerçekleşeceğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Üyesi İsmet Koçyiğit, "Balıkesir`de yılda 650 bin ton civarında buğday üretiyoruz. Balıkesir`i Türkiye`yi doyuran il olarak lanse edip, tanıyoruz fakat en temel gıda maddesi olan buğdayda, çiftçilerimiz kendi karınlarını doyuramıyor. Bu anlamda en büyük görev iktidara ve sorunları gösteren muhalefete düşüyor."dedi.
AKP`liler görsün diye faturaları büyüttük
2003 yılında çiftçiye kesilen buğday müstahsil makbuzlarını A3 kağıdına büyütüp 892 köydeki kahvelere tek tek asıp, köylüleri bilinçlendireceğini açıklayan Koçyiğit, "AK Parti iktidarının gözleri görmüyor, kulakları duymuyor. Daha güzel görsünler diye buğday faturalarını büyüttük. Daha da büyütecektik ama paramız buna yetti."dedi.
5 ton buğdaya 3,5 ton gübre alıyoruz
Koçyiğit sözlerini şöyle sürdürdü;
"Burada en büyük görevde AK Parti`ye oy veren, AK Parti`den delege olan arkadaşlarımıza düşüyor. Ekmek paramızı kazanmıyoruz. Kazandık diyen bir baba yiğit varsa Balıkesir`de çıksın desin ki; "Ben buğday fiyatından memnunum. "Arkadaşlar bu sizlere gösterdiğim fatura 5 tonluk buğday faturası. 2002 yılında ürettiğimiz buğday 2003 yılının Şubat ayında satılmış. O dönemde 5 ton buğdayla 15 ton nitrat gübresi alıyorduk. Şu anda 5 ton buğday sattığımız zaman 3,5 ton gübre alıyoruz. Nasıl yaman bir çelişki?  Nasıl bir hak, adalet? Nasıl bir sistem?
AK Partili arkadaşlara rica ediyorum; çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğinin, alın terinin karşılığını istemek en doğal hakkımızdır.  Bu konu Ak Partili arkadaşların, seçilmiş insanların, milletvekillerinin, bakanların en büyük sorumluluğudur."
Yılda 4 milyon kg. buğday ihraç ediliyor
Bandırma limanında gemi gemi buğday indirildiğini açıklayan Koçyiğit, "ithalatı yapılan bisküvi, unun karşılığı buğday getirme hakkı oluyormuş. Yumurta karşılığı buğday getiriliyor. 2012 yılında 4 milyon dışarıdan buğday getirme hakları varmış. Şu ana kadar 2 milyon ton getirilmiş ve 2 milyon daha getirme hakları varmış. Derhal tarım bakanı bu olaya el koyarak bilhassa harman döneminde bu buğdayların getirilmemesi gerekir. Buğday fiyatları düşüyor. Dışarıdan gelen buğdayı getiren arkadaşlar 70 kuruşa piyasaya satıyor. Biz 55 kuruşa buğday satıyoruz."dedi. 
Fiyat 80-90 kuruş olmalı
Elini masaya vurarak Biz adalet ve emeğimizin karşılığını istiyoruz diye haykıran Koçyiğit, "Çiftçiler hep ezilen taraf oldu. Fiyatların mutlaka 80-90 kuruş olması gerekiyor. Fakat AK Partili Ankara`daki insanlar, çiftçinin ekonomik gerçeklerini bilmiyorlar ya da bilmek istemiyorlar. Çünkü; Ak Parti`deki azınlık bir kesim iktidarı yönlendirerek, buğday konusunda spekülasyonlar yaratıp, üreticiyi zarar ettiriyorlar." diye sitem etti. Köylülere seslenen Koçyiğit, "Bizler ekmek paramızı topraktan kazanan insanlarız. O kazandığımız ekmeğe alın terimizi katık yaparak geçimizi sağlıyoruz. Emeğimize sahip çıkalım."dedi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı