Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

CHP Milletvekili 10. Kalkınma Planını değerlendirdi

CHP Milletvekili 10. Kalkınma Planını değerlendirdi

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, 10. Kalkınma Planı hakkında Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşlerini aktardı. Gümüş: Planda AB yok

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, 10. Kalkınma Planı hakkında Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşlerini aktardı.
Gümüş: "Planda AB yok"
Gümüş "kalkınmanın motoru" olacağı öngörülen AB`ye üyelik sürecine 10. Planın girişinde atıf yapılmadığını öne sürdü.
CHP Milletvekili Gümüş`ün komisyonda dile getirdiği görüşler:
"Dünya "Uluslararası Bölgeselleşme" hareketlerini, geleceğin yenidünya dengelerini kurarken en önemli stratejik gelişmelerin içine sokmak isterken bu konu sizin planınızda zayıftır. 10. Planda Uzakdoğu`ya verilen yer Ortadoğu ve İslam ülkelerine bırakılmıştır. Planda Dünya`da global dengesizleşmelerin olduğuna yer verilmekte, ama yeni dengelenme çalışmaları için hangi yolların gündeme gelebileceği, Dünya`da hangi eğilimlerin ağırlık kazanmaya başladığı ve başlayacağı konusu zayıftır. AB-ile ABD dünyanın en büyük Serbest Ticaret Anlaşması`nı imzaladı. Böylelikle büyüme hızlarını % 1.5 oranında artırabilecekler. Doların emisyonunda da yeni bir döneme giriliyor. Biz bu durumda ne yapacağız? Hazır mıydık? Böyle bir durumu öngörmüş müydük? Ekonomimiz nasıl etkileyecek? Süreç karşısında alternatif politikalarımız var mıdır? AB - ABD ile başlayan bu yeni süreç Dünya`da hangi bölgesel gelişmelere yol açacaktır? İhracatımızın % 50`sini oluşturan AB ile dahi net bir gelecek hedefi yoktur. AB ile ilgili olarak ya gevşek bir işbirliği veya siyasi bütünleşme seçeneğinden söz edilmektedir. İstikrarlı bir hükümetin, en önemli ticari ortağımızla gelecekteki işbirliği ve entegrasyon hedeflerini net olarak koyması beklenirdi. Siz çevrenizde yer alan ve dünyanın daha sık telaffuz etmeye başladığı Karadeniz ülkelerini, Balkan ülkelerini ve Orta Asya ülkelerini görmeyip, entegrasyon hedeflerinizi Güneyin istikrarsız ülkeleri üzerine yoğunlaştırdığınız sürece akıbetiniz bu olacaktır. Gelişmiş ülkeler Doğu`yu dengeleyebilmek için yeni ve büyük ekonomik entegrasyon alanlarına ihtiyaç olduğunu telaffuz etmektedir."
Gümüş: "2018`e kadar 1,97 TL olacağı söylenen Dolar şimdi den 1,95 TL olup planın finansal analizleri başlamadan çöktü"
"ABD ekonomisinin içine girdiği dar boğaz döneminden çıkış yolu olarak uyguladığı bol likidite önlemlerinin dünyada genel olarak gelişmekte olan ülkelere yarattığı fırsatları değerlendirerek bugüne gelen iktidarınız, 10. kalkınma planını da ABD Merkez Bankası FED`in bol bol para basan politikalarını devam ettireceği üzerine kurmuştur. Dikkatli incelediğimizde 10. Kalkınma Planı`ndaki 5 yıllık öngörülerin Dolar/TL paritesinde ciddi bir artış olmayacağı, kademeli olarak 2018`e kadar 1.97`lere çıkacağı kabul edilerek oluşturulduğunu görüyoruz. 2018 yılında kişi başı 16 bin dolar civarında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla hedefleyen planınız, anlaşılan o ki daha Komisyonumuzda tartışılmaya başlamadan revizyona ihtiyaç duyacaktır. Zira, toparlanma evresini tamamlayan ABD ekonomisi para politikasını değiştirdiğini ilan ettiğinden beri dolarda durdurulamayan bir yükseliş söz konusudur. Bırakın 2018`i daha şimdiden dolar 1.95 seviyelerini görmeye başlamıştır. Bu durumda Kalkınma Planı`nın finansal analizleri çökmüş vaziyettedir. Tarım ve sanayi sektörlerinin GSYH içindeki payları iktidarınız döneminde düşmüş yerini hizmet sektörü almıştır. Üretime dayanmayan hiçbir ekonomik büyümenin çok kutuplu dünyamızda gerçek bir büyüme ve aslında kalkınma yaşama şansı bulunmamaktadır."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli