Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

CHP Milletvekili Akova: Halkımız doğalgazın rahatlığına ne zaman kavuşacak?

CHP Milletvekili Akova: Halkımız doğalgazın rahatlığına ne zaman kavuşacak?

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Sanayide ve konutlarda rahatlık, maliyet düşüklüğü açısından doğalgaz kullanımı artık temel bir gereksinimdir. Üstelik doğalgaz diğer fosil yakıtlara göre çevreye çok daha az zarar vermektedir.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Sanayide ve konutlarda rahatlık, maliyet düşüklüğü açısından doğalgaz kullanımı artık temel bir gereksinimdir. Üstelik doğalgaz diğer fosil yakıtlara göre çevreye çok daha az zarar vermektedir. Ülkemiz doğalgaz boru hatlarının ana geçiş yolunda olmasına rağmen, bütün vatandaşlarımız doğalgazın nimetlerinden henüz yararlanamamaktadır. Örneğin Balıkesir üzerinden iki doğalgaz iletim hattı geçmesine rağmen, ilçelerimizin çoğu doğalgaz kullanamamaktadır. Bilindiği üzere doğalgaz alım anlaşmalarında verilen taahhütler neticesinde, ülkemiz kullanamadığımız doğalgazın parasını da ödemek zorundadır. Balıkesir`deki tüm yerleşim birimlerine doğalgaz arzı sağlanabilmesi hususunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından yanıtlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yazılı soru önergesi verdim" dedi.
Akova, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız`a verdiği soru önergesini ise şu şekilde açıkladı:
"Doğal gazın elektrik üretiminde, sanayide ve konutlarda kullanımı maliyetleri azalttığı gibi, çevre kirliliğini de azalmaktadır. Balıkesir`in sınırları içerisinden Seçköy (Bursa)-Çanakkale Doğal Gaz İletim Hattı ve Karacabey-Bornova (İzmir) Doğal Gaz İletim Hattı geçmektedir. Yunanistan`a iletilen doğal gaz Bursa-Bandırma-Çanakkale üzerindeki hat üzerinden gönderilmektedir. Sınırları içerisinden iki büyük doğal gaz iletim hattı geçmesine rağmen Balıkesir halkı, çiftçisi, esnafı ve sanayicisi halen doğal gazın çevre kirliliğini azaltma, maliyetleri düşürme ve kullanım rahatlığını yaşayamamaktadır. Balıkesir`deki tüm yerleşim birimlerine doğal gaz arzı sağlanamamaktadır. Bu bağlamda;
1. Balıkesir`deki tüm yerleşim birimlerine doğal gaz arzı neden sağlanamamaktadır?
2. Balıkesir`de abonelik talebinin yüksek olacağın bilinen Körfez bölgesi olarak Edremit, Burhaniye, Havran, Gömeç, Ayvalık ile İvrindi, Savaştepe, Balya, Manyas, Kepsut, Dursunbey, Bigadiç, Sındırgı ilçelerine doğal gaz arzı sağlanabilmesi için takvim belirlenmiş midir? Bağlantı hatları yapımı hangi aşamadadır?
3. Doğal gazdan tüm ilin yararlanması için takvim belirlenmediyse bunun sebepleri nelerdir?
4. Balıkesir`in tümüne doğal gaz dağıtımı için yeni ihale açmayı planlıyor musunuz?
5. Doğalgaz dağıtım şirketlerine, dağıtım lisansını aldıkları bölgenin tümünde, doğal gazın her yerde kullanılabilmesini sağlamaları için belirli bir süre şartı koşulmakta mıdır?
6. Alım taahhüdü sonucu, kullanmadığımız doğal gazın parasını Rusya`ya vereceğimize, doğal gazın herkes tarafından kullanılabilmesi için planlama yapıyor musunuz? Eğer bir planlamanız varsa, tüm Türkiye`de herkes ne zaman doğal gaz kulla nabilecektir?"

Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı