Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

CHP Milletvekili Aytekin’den süt fiyatı tepkisi

CHP Milletvekili Aytekin’den süt fiyatı tepkisi

Ulusal Süt Konseyi’nin, çiğ süt tavsiye satış fiyatını 4 lira 70 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkarmasına CHP Milletvekili Aytekin’den tepki geldi.

Ulusal Süt Konseyi’nin, çiğ süt tavsiye satış fiyatını 4 lira 70 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkarmasına CHP Milletvekili Aytekin’den tepki geldi. 
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, çiğ süte verilen yeni satış fiyatının kabul edilemez olduğuna değindi. 
Bu fiyatların süt üreticisine fayda sağlamayacağını, süt üreticilerini ölüme mahkum ettiğini öne süren Aytekin, “Maliyetler kat be kat artmışken, verilen 1 liralık fark beklentilerin çok altında kalmıştır. Yeni düzenleme gelmezse süt inekleri kesimhanelere gitmeye devam edecektir. Marketlerde süt fiyatlarına 5-6 lira zam gelmişken üreticiye 1 liralık zam yapılması, iktidarın kimi koruduğunun açık göstergesidir. ” dedi. 
Aytekin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Merakla beklenen çiğ süt tavsiye fiyatları Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklandı. En küçük üreticiden, sektör temsilcilerine varıncaya kadar hepsinin maliyetlerinin katlanarak büyüdüğü bir yerde tavsiye satış fiyatının 1 lira yükseltilmesi büyük bir akıl tutulmasıdır. Bu fiyatlarla üretici süt üretemez. Bütün süt inekleri kesimhaneye gider. Sektörden gelen talepler şöyleydi: ya satılan çiğ süt fiyatı 1,5 pariteye denk gelecek şekilde 8 liraya çıkarılsın ya da 'çiğ süt fiyatı artmasın' deniliyorsa ilgili pariteye denk gelecek şekilde yem fiyatında indirim yapılsın ki bütün üreticilerimiz bu fiyattan yem alabilsin. Çiğ süt fiyatın belirlendiği dönemde paritenin korunması için yemde de akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistem gibi bir sistem uygulansın. Şimdi ise sıfıra sıfır elde var sıfır oldu. Diğer yandan  Tarım ve Orman Bakanlığı’da çiğ süt destek fiyatını  müjde diyerek 20 kuruştan 1 liraya çıkardı. Bunun neresi müjde akıl alır gibi değil. 5 kat arttırdık diye övünmek yerine yapılan desteğin net fiyatını söylesinler. Ülkede mazota günlük 1 TL zam gelirken, üreticinin aldığı yem 4 kat artmışken, tutup da 80 kuruşluk zam yaparak bunu övünerek anlatmak üreticiye gidin ölün demektir. Bu yanlıştan dönmek halen mümkün. Üreticiyi öldürmeden düzenleme yapmak halen mümkün.” 
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Milletvekili Aytekin’ fiyatı tepkisi
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı