Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

CHP Milletvekili Havutça: Dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyoruz

CHP Milletvekili Havutça: Dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyoruz

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Bandırma Ticaret Borsasını ziyaret etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Bandırma Ticaret Borsası`nı ziyaret etti. Havutça, ziyaret ettiği Ticaret Borsasında yaptığı açıklamada, Türk çiftçisinin dünyanın en pahalı mazotu kullandığını söyleyip, hükümetten yeterli desteği alamadan dünya çiftçileri ile rekabet etmek zorunda kaldığını söyledi. 
Buğday alımları ile ilgili yetkililerden bilgi alan Havutça, Bandırma Ticaret Borsası`nın hububat laboratuarının açılması ile önemli bir adım atıldığını dile getirdi. Bandırma Ticaret Borsası`nın yetkili sınıflandırıcı lisansı alması ile bir ilke imza attığını ifade eden Havutça, Borsa Başkanı Halit Sezgin`i ve yöneticileri kutladı.
Bandırma Ticaret Borsası`nı CHP Bandırma İlçe Başkanı Metin Ok, İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Dönmez ile birlikte ziyaret eden CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Bandırma`da buğday üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti. 
Havutça, Türkiye`nin ürettiği buğdayla, çeltikle, mısırla, tarım ürünleriyle kendi kendine yetebilen bir ülkeyken tarımda ve özellikle de buğdayda ithalatçı bir ülke noktasına geldiğini söyledi. Türk çiftçisinin dünyanın en pahalı mazotunu kullandığına dikkat çeken Havutça şöyle konuştu: "Türk çiftçisi mazotu 3,8 TL`den alıyor. Milyarlarca karı olan İDO bile ÖTV ödemeyerek 1,7 TL`den alıyor. Türk çiftçisi, buğday, çeltik, mısır üreticisi İtalyan, Bulgar Amerikan çiftçisi ile nasıl rekabet edecek. AKP hükümetinden aldığı yetersiz destek ile mi? Tarım Kredi Kooperatiflerince kredi kullanan ortakların 30.04.2012 tarihi itibariyle Türkiye genelinde toplam 3.630.702.662 TL, Balıkesir ili ve ilçelerinde ise toplam 125.333.386 TL kredi borcu bulunuyor. Çiftçi tarlasını satıp tarımı terk ediyor. AKP`nin tarım politikaları yüzünden çiftçinin borç batağında, haciz kıskacında Borçlu çiftçi sayısını Tarım Bakanı gizliyor. AKP iktidarında kaç çiftçinin borcunu ödeyemez duruma düştüğünü açıklamak istemiyor. TMO buğday alım fiyatları ortada Tonu 605 TL. Ortalama yüzde 10 artış var. Peki girdilere baktığımızda ne görüyoruz? Ortalama yüzde 70`lik bir artış. Bu makasla zarar eden çiftçinin borcunu ödeyebilmesi mümkün mü? TMO`nun desteği, AKP hükümetinin çiftçiye desteği yetersiz"
Bandırma Ticaret Borsası`nın hububat laboratuarının açılmasının önemli bir adım olduğunu da dile getiren Havutça, Bandırma Ticaret Borsası`nın yetkili sınıflandırıcı lisansı alması ile bir ilke imza attığını söyledi. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli