Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP Milletvekili Havutça, Göz göre göre krizin ilk kurbanı Şeker Piliç oldu

CHP Milletvekili Havutça, Göz göre göre krizin ilk kurbanı Şeker Piliç oldu

Havutça, Şeker Piliçin içine düştüğü durumdan dolayı işsiz kalan yurttaşlar ve bu durumun sorumlusu olan AKP yöneticilerine yönelik yaptığı açıklamada, AKPnin sadece bir yanlışı sadece Bandırmada 1200 işçiyi işinden etti.

Havutça, Şeker Piliç`in içine düştüğü durumdan dolayı işsiz kalan yurttaşlar ve bu durumun sorumlusu olan AKP yöneticilerine yönelik yaptığı açıklamada, "AKP`nin sadece bir yanlışı sadece Bandırma`da 1200 işçiyi işinden etti.  Yanlıştan dönmek erdem, yanlışı yanlış ile düzeltmek ise garabettir!" dedi.
Balıkesir Milletvekili Havutça`nın Bandırmalı AKP Yöneticilerine yönelik "Yanlıştan dönmek erdem, yanlışı yanlış ile düzeltmek ise garabettir!" ifadelerine yer verdiği açıklama şöyle: "AKP`li yöneticilerin anlayamadığı ve algılayamadığı gerçekler karşısında, hatta doğru olarak kabul ettiği yanlışları kendileriyle ve kamuoyu ile paylaşmamız durumunda rahatsız olmalarını yine AKP zihniyeti ile açıklayabiliriz. Şu çok iyi bilinmelidir ki, yanlıştan dönmek erdem, yanlışı yanlış ile düzeltmek ise garabettir! En temelde, kavram yanılgısı içinde olan AKP`li yöneticiler uyarı ile fark edilebilir ve düzeltilebilir yanlışlarını düzeltmek yerine ellerinden gelen tüm yöntemleri kullanarak savunmaya geçiyorlar. AKP`nin körleşmiş zihniyeti, AKP`li yöneticileri savunma ve dahası iş, emek, ekmek, alın teri, insanca yaşanabilir ücret, sosyal devlet gibi insani ve evrensel değerler karşısında biçare bırakıyor. Açıklamalarında "anlamakta sıkıntı çektiklerini" dile getiren AKP`li yöneticilere Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili olarak yaptığım çalışmaları ve alınan sonuçları anlaşılır ve algılanabilir olması açısından tek tek, madde madde  ifade etmeliyim ki:
1- İş, emek, ekmek, alın teri, insanca yaşanabilir ücret, sosyal devlet kavramları açısından Şeker Piliç`in içine düştüğü durumdan işçilerinin mağdur olması AKP`nin sorumluluğundadır.
2- AKP`nin bu sorumluluktan kaçması mümkün değildir. Hiçbir açıklama, hiçbir savunma bu gerçekliğin üstünü örtemez. Çünkü Şeker Piliç`in içine düştüğü durum AKP`nin yanlış politikalarının ürünüdür.  AKP`li yöneticilerin incelemesi, araştırması ve değerlendirmesi gerektiğini düşündüğüm yanlış politikalar:
a) Sektörü ilgilendiren mevzuatta son 4 yılda 100`ün üzerinde düzenleme yapıldı. KDV ile ilgili düzenlemeler bunlardan sadece birisidir.
b) 30 Aralık 2007 tarihli 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ve küçük baş hayvan etlerinin toptan satışında % 1 KDV uygulanırken bu oran % 8`e çıkarılmıştır.
c) 27 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan 2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile küçük ve büyük baş hayvanların ve kümes hayvanlarının etleri ve sakatatlarının yer aldığı GTİP cetvelinin 2`nolu faslında bulunan malların toptan teslimlerinde uygulanacak KDV oranı %8 den %1?e indirilmiştir. Toptan teslimlerinde KDV oranı indirilmesine rağmen perakende teslimlerinde yani nihai tüketiciye yapılacak teslimlerde KDV oranı indirilmemiş, %8 olarak uygulanmaya devam etmiştir. Bu uygulamadan sonra krizler tüm uyarılarımıza rağmen kendini göstere göstere gelmiştir.
d) CHP olarak 2011 yılı Aralık ayında TBMM`de beyaz et sektörünün sorunlarının araştırılması için araştırma önergesi verdik. Önergemde sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle "gelecek için endişe verici" gelişmeler yaşandığına özellikle dikkat çektim.
e) 2013 Ocak sonu itibariyle sektörün devletten yaklaşık 350 milyon liralık KDV alacağı bulunuyordu.
f) 30 Ocak 2013 Şeker Piliç neden iflas ettiğinin açıkladı: "KDV indiriminden dolayı önceleri yüzde 8 olan satış KDV`sinin yüzde 1?e indirilmesinden dolayı devletten KDV alacağımız oldu. 2012?de oluşan KDV alacağımız şu an için 24 milyon lira. Bu tutarı alamadık"
g) Göz göre göre gelen krizin ilk kurbanı Şeker Piliç oldu.
h) Aradan yaklaşık bir ay geçti. Bizim uyarılarımızı dikkate almayan AKP Hükümeti gözünü açtı Şeker Piliç`in iflasından sonra, 24 Şubat 2013`te tüketicinin de sektör firmalarının da mağduriyetine yol açan düzenlemeyi, Bakanlar Kurulu Kararı ile kümes hayvanlarının ve sakatatlarının toptan teslimlerde % 1 olan KDV oranını % 8 olarak düzeltti.
Sonuç olarak; AKP`nin sadece bir yanlışı sadece Bandırma`da 1200 işçiyi işinden etti. Hiç şüphe yok ki, işçinin emekçinin, memurun çiftçinin, öğrencinin öğretmenin en nihayetinde halkın AKP`yi iktidardan edeceği günlerin yakın olduğunu bilen AKP`li yöneticilerin tutum ve davranışlarını biçare savunmaları ile açıklamak gayet mümkündür.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli