Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

CHP Milletvekilinden borçlu çiftçiyi sevindirecek öneri

CHP Milletvekilinden borçlu çiftçiyi sevindirecek öneri

Balıkesirli çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi istendi. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir çiftçisinin kredi borçlarının ertelenmesi talebini Başbakana iletti.

Balıkesir`li çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi istendi.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir çiftçisinin kredi borçlarının ertelenmesi talebini Başbakan`a iletti. 
Havutça, Başbakan`a "Balıkesirli üreticilerin taleplerinin ivedilikle Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınmasını isteyip, 2012/3570 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı`na ek olarak Balıkesir`in de içinde bulunduğu 21 ilin çiftçilerini kapsayan ve diğer olumsuz iklim koşullarını da içine alan ek bir kararname çalışmasının yapılmasını önerdi.
Balıkesir`de 513.758 hektar alanda tarım yapıldığını belirten Havutça, 2002 yılında çiftçinin toplam 530 milyon lira kredi borcu varken, bu tutarın 2011 yılında 20 milyar lirayı geçtiğini vurguladı. Havutça, "Köylü millettin efendisiyken AKP iktidarında mağdur, muhtaç hatta köle edilmiştir" diye konuştu.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça bir hafta boyunca gezdiği Balıkesir`in Manyas, Bigadiç, Marmara, Dursunbey, Edremit, Ayvalık, Gömeç ve Havran ilçelerinde halkın sorunlarını dinledi. 
Her gittiği yerde çiftçinin feryat ederek, sorunlarına acilen çözüm bulunmasını talep ettiğini kaydeden Havutça, çiftçinin sorunlarının çözümünün çok acil olduğunu ve Balıkesirli çiftçilerin de kredi borcu ertelenmesi hakkından yararlanması gerektiğini işaret etti.
Havutça, Başbakan`a gönderdiği yazı ile Balıkesirli çiftçilerin taleplerinin Bakanlar Kurulu`nda ivedilikle ele alınması önersinde bulunup "Çiftçimizin beklentisi diğer illerde olduğu gibi Balıkesir`in de borç ertelemesi kapsamına alınmasıdır. Bu nedenlerle, Balıkesirli üreticilerimizin talepleri ivedilikle Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınmalı, 2012/3570 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı`na ek olarak Balıkesir`in de içinde bulunduğu 21 ilin çiftçilerini kapsayan ve diğer olumsuz iklim koşullarını da içine alan ek bir kararname çalışması yapılmalıdır" dedi.
Kuraklık Balıkesir`i etkiledi
Milletvekili Havutça, Meteoroloji Genel Müdürlüğü`nün Eylül ayında yayınladığı Haziran-Ağustos ayları kuraklık haritasında "acil durum" uyarısı bulunduğunu ve Marmara, Ege, Orta ve Doğu Anadolu`da "şiddetli kuraklık" yaşandığını söyledi. Havutça, Balıkesir ve ilçelerinde yaptığı incelemelerde çiftçilerin kuraklık, aşırı sis, aşırı lodos ve yağmurların beklenen zamanlar dışında yağması gibi olumsuz iklim olaylarından etkilendiklerini ve bu nedenle borç ertelenmesi hakkında yararlanmak istediklerini belirtti. 
2002 yılında çiftçinin toplam 530 milyon lira kredi borcunun, 2011 yılında 20 milyar lirayı geçtiğini ileri süren Havutça, şöyle konuştu: "Köylü millettin efendisiyken AKP iktidarında mağdur, muhtaç hatta köle edilmiştir. Çiftçimiz bankalardan kullandıkları tarım kredilerini, gübre, ilaç, tohumluk, yem alımı ve benzeri nedenlerle yaptıkları borçları zamanında ödeyemedikleri için icra tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Çiftçi borcunu ödememek değil borç yapmadan üretim yapmak istiyor. Borca girmemek, icralık olmamak için neyi var neyi yok satan çiftçimiz tarımı terk ediyor." 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı