Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP´den vatandaşları ilgilendiren kanun teklifi

CHP´den vatandaşları ilgilendiren kanun teklifi

CHP´den 80 milyon vatandaşı dolaylı, 22 milyon araç sahibini direkt ilgilendiren önemli bir kanun teklifi TBMM Başkanlığı´na sunuldu.

CHP´den 80 milyon vatandaşı dolaylı, 22 milyon araç sahibini direkt ilgilendiren önemli bir kanun teklifi TBMM Başkanlığı´na sunuldu.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Türkiye´nin dünyanın en pahalı benzin ve motorinini kullandığını gerekçe göstererek hazırladığı kanun teklifinde, akaryakıt ürünleri üzerindeki yüksek verginin 1 lirayla sınırlandırılmasını istedi.

Havutça, 2008 yılı Haziran ayı ham petrol varil fiyatının 147 dolar olduğunu aradan geçen 9 yılda ham petrol varil fiyatının 2017 yılı aralık ayında 57 dolar seviyelerine gerilemesine rağmen ülkemizde akaryakıt fiyatının son 17 yılda % 1000 oranında artış gösterdiğini vurguladı.
Havutça; ?Aradan geçen 9 yıl içinde ham petrol varil fiyatı 90 dolar düşerken, ülkemizdeki akaryakıt pompa fiyatı 2,5 liradan 4,6 liraya çıkmıştır. Bunun sebebi akaryakıt üzerinden devletin büyük rant elde ederek vatandaşını mağdur etmesi.´´
Akaryakıt üzerinden alınan yüksek vergilerin 1 TL ile sınırlandırılmasıyla ekonominin canlanacağını altını çizen Havutça, verdiği kanun teklifinde şu ayrıntılara yer verdi: ?Her geçen gün el yakan benzinin litre fiyatına bir vatandaş 2000 yılında ortalama 0,58 lira öderken, 2017 yılında ortalama 5,70 lira ödemektedir. Vatandaşın benzinin litre fiyatına ödediği para 17 yılda yaklaşık % 1000 oranında arttı. Sebebi; benzin ve motorini başka ülkelerden ithal etmemiz değil, Türkiye´de akaryakıtın üzerine eklenen ve giderek artan vergiler. Devlet hem özel tüketim vergisi hem katma değer vergisi hem de bununla birlikte ÖTV´nin KDV´si, yani verginin vergisini alıyor. Bir litre benzin üzerinden ortalama % 62, motorinde ise % 52 vergi alınmakta. Litresi 5,70 liraya satılan benzinden devlet 3,53 lira vergi almaktadır. 2002´de benzinin litre fiyatı 1,75 lira motorin ise 1,35 liraydı. Son dönemde yapılan zamların ardından benzin 5,70 lira, motorin ise 5,20 lira oldu. 2008 yılı Temmuz ayı ham petrol varil fiyatı 147 dolar iken benzin pompa fiyatı 3,50 TL, motorin pompa fiyatı 3,19 TL, 2017 yılı Ekim ayı ham petrol varil fiyatı 56 dolar iken, benzin pompa fiyatı 5,70 lira, motorin pompa fiyatı 5,20 lira olması bize vatandaşın Maliye Bakanlığı tarafından soyulduğunu göstermektedir. Bu da bize şunu göstermektedir; şuanda kullandığımız benzin fiyatlarının bu denli yüksek olmasının nedeni tam olarak dolar ya da petrol kurları değil, Maliye Bakanlığı´nın akaryakıta uyguladığı % 62´lik yüksek vergi oranıdır. Vergili akaryakıt fiyatlarında lider olan Türkiye, vergisiz fiyatlarda Avrupa´nın en ucuz benzin fiyatına sahip. Ulaşım her vatandaşın temel hakkı olduğu gibi önemli bir gereksinimdir. Akaryakıt üzerinden alınan bu yüksek ve dengesiz vergiler vatandaşların hakkı olan ulaşım özgürlüklerini sınırlandırmakta ve ekonomik faaliyetlerini de kısıtlamaktadır. Akaryakıttan alınan bu yüksek vergiler kaçak akaryakıt tüketimini arttırmakta, hatta teşvik etmektedir. Bu yapılacak yasa değişikliği durma noktasına gelen ekonomimize canlılık katacaktır.? Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli