Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

CHPden Kırmızı et sektörünü kurtuluş önergesi

CHPden Kırmızı et sektörünü kurtuluş önergesi

CHP Milletvekilleri kriz tehdidindeki kırmızı et sektörünün kurtuluşu için araştırma önergesi verdi.

CHP Milletvekilleri kriz tehdidindeki kırmızı et sektörünün kurtuluşu için araştırma önergesi verdi.
CHP Balıkesir Milletvekili Havutça ve 22 milletvekili kırmızı et sektöründeki sorunların araştırılıp çözümlerinin bir an önce uygulamaya geçirilmesi için Meclis araştırılmasını istedi. 
Havutça`nın hazırladığı araştırma önergesinde, AKP Hükümetinin kırmızı et sektöründe başarılı bir grafik çizdiği iddiasında olduğunu oysa, halkın ve kırmızı et üreticilerinin iddia edilen bu başarı tablosunda yeri olmadığını ifade etti. 
Havutça, Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istediği önergesinin gerekçesinde şu görüşleri dile getirdi:
Dünyanın en pahalı eti Türkiye`de satılıyor
Türkiye`de etin kilogramı ortalama 14 dolardan satılırken, etin kilogram fiyatı ABD`de 5, Avrupa`da ise 5.5 dolar düzeyinde bulunuyor. Türk vatandaşı dünyanın en pahalı benzinini kullandığı gibi dünyanın en pahalı etini de yiyen ülkelerin başında yer alıyor.
Besiciler zararda, halk ucuz etle tanışmadı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırmızı et fiyatını düşürebilmek için mücadele ettiğini iddia etse de, bunun için canlı hayvan ve et ithalatı için yaklaşık 3 milyar dolar ödese de, yerli besiciler milyarlarca lira zarara uğradı ve vatandaş yine sofrasına ucuz et götüremedi. Kısaca, besicinin sattığı karkas etin fiyatı düştü vatandaşın sofrasındaki etin fiyatı düşmedi.
Süt inekleri zarar nedeniyle kesime gönderiliyor
Saman fiyatlarındaki artış, kaliteli kaba yem bulunamaması ve bulunanların da çok pahalı olması, bunun karşılığında üreticinin ürettiği etin ve sütün fiyatı yerinde sayması yani para kazanamaması, sattığı et ve sütle yem alamaz duruma gelmesi süt ineğini kesmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kırmızı et sektöründe yaşanabilecek bir kriz öncesinde önlemlerin alınması, sektörün sorunlarının derinlemesine araştırılarak çözümlerinin bulunması için Meclis araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı