Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP´li Akın, Elektrik ve doğalgaz borcuna 3 taksit yetmez

CHP´li Akın, Elektrik ve doğalgaz borcuna 3 taksit yetmez

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, elektrik ve doğal gazda 1 Temmuz´da başlayacak olana ?enerjide normalleşme? süreci öncesi iktidar ve dağıtım şirketlerine çağrılarını yineledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, elektrik ve doğal gazda 1 Temmuz´da başlayacak olana ?enerjide normalleşme? süreci öncesi iktidar ve dağıtım şirketlerine çağrılarını yineledi. Enerjide normalleşmenin vatandaş öncelikli olması gerektiğini vurgulayan Akın, ?Bazı şirketler kampanya yapmaya hazırlanıyor. Yetmez! Vatandaşlarımızın borçları faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenip en az 12 eşit vadede ödenmesini sağlayacak düzenleme yapılmalı? dedi.
Balıkesir, Çanakkale, Yalova ve Bursa´da dağıtım şirketinin yaklaşık 200 bini bulan vatandaşın elektrik borcunu 3 taksitle tahsil etmek için kampanya başlattığını hatırlatan Akın, 21 elektrik dağıtım şirketinin ve 72 doğal gaz dağıtım şirketinin vatandaşın borçlarını faizsiz olarak en az 1 yıl ertelemesi ve 12 eşit taksitle tahsil etmesi gerektiğini söyledi.
2018 ve 2019 yılında elektrik ve doğalgaz borçlarını ödeyemediği için en az bir kez elektrik ve doğalgazı kesilen abone sayısının 10 milyonu aştığını belirten Akın, önerilerini 8 madde ile şöyle sıraladı:
1- Salgın sürecinde elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın borçları faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenip en az 12 eşit vadede ödenmesini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır.
2- Elektrik Tüketim Desteğinden 2019 yılında yararlanan 1 milyon 515 bin 47 haneye ilave olarak salgın sürecinde sosyal yardım programının kapsamından yararlanan ihtiyaç sahipleri de 2021 yılı Mart ayına kadar destek kapsamına alınmalı.
3- Şubat ayında Meclis´ten geçen 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna Ek Madde 13 ile eklenen ve Cumhurbaşkanına 1 yıl borç erteleme yetkisi veren düzenlemeye ?COVİD19 Salgın hastalığının? da eklenmesi. Bilindiği üzere bu kanunda ?salgın hastalık? afet olarak kabul edilmemiş. Ancak COVİD19´dan daha büyük bir afet olabilir mi?
4- Çiftçinin tüm borçlarını faizsiz olarak erteleyin.
5- Çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı elektrik borcu ile esnafın faizsiz olarak en az 2 yıl ertelenerek taksitle ödeme kolaylığı sağlayın.
6- Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımları desteklemek için sanayicinin elektrik faturalarına yansıttığı YEKDEM maliyetleri mücbir sebep sayılarak 2020 yılı sonuna kadar kaldırılsın.
7- Elektrik ve mazot gibi enerji kalemlerinde KDV, ÖTV, fon, TRT payı ne varsa kaldırılsın.
8- Ekonomik krizden çıkışın ve enerjide dışa bağımlılıktan kurtuluşun yolu kooperatifçiliktir. Bu nedenle tarımsal sulama başta olmak üzere halkın kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretim yapması, bu üretimi de ortak bir çatı altında gerçekleştirmesi için enerji alanında atılım sağlayacak enerji kooperatiflerinin önün açılması için gerekli adımların atılması.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli