Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

CHP´li Akın, Elektrikteki indirimin tüketicilere yansıtılmadığını açıkladı

CHP´li Akın, Elektrikteki indirimin tüketicilere yansıtılmadığını açıkladı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, EPDK tarafından yayınlanan elektrik fiyatları tarife tablolarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, EPDK tarafından yayınlanan elektrik fiyatları tarife tablolarını TBMM gündemine taşıdı.
Akın, konu hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´a şu soruları yöneltti: ?Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 29.03.2017 tarihinde 01/04/2017 tarihinden geçerli olmak üzere Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş (TETAŞ) tarafından uygulanacak elektrik enerjisi toptan satış tarifesini belirlemiştir. Buna göre birinci çeyrekte 16,2 Krş/kWh olarak uygulanan enerji bedeli 16,0 Krş/kWh´e birinci çeyrekte 19,15 Krş/kWh olarak uygulanan genel aydınlatma kapsamındaki enerji bedeli 19,10 Krş/kWh´e düşürülmüştür. Dolayısıyla; EPDK tarafından onaylanan ve 01.04.2017 tarihinden geçerli olacak tarife tablolarında elektrik enerjisi toptan satışlarında yapılan indirime paralel olarak Genel Aydınlatma Tarifesinde bir indirim yapılmışken meskenler başta olmak üzere diğer tüketicileri ilgilendiren tarifelerde neden herhangi bir indirim yapılmamıştır? Tüketicilere yansıtılmayan enerji toptan satışlarında yapılan bu indirimin dağıtım şirketlerinin kasalarına gittiği iddiaları doğru mudur? Konunun basın yayın organlarında yer almasından sonra EPDK 1 Nisan 2017 günü yaptığı yazılı açıklamada ? EPDK tarife hesaplama metodolojisi çerçevesinde TETAŞ fiyatındaki düşüşü zaten anında tarifeye yansıtır ve tüketicinin bu düşüşten kazançlı çıkmasını sağlar? denilmektedir. Durum böyle ise 1 Nisan tarihindeki düşüşten tüketici neden yararlandırılmamıştır? EPDK aynı basın açıklamasında, elektriğin toptan satış fiyatının indirilmesi sayesinde dağıtım şirketlerinin maliyetinin 40 milyon lira düşürüldüğünü itiraf ettiği gibi, tüketici fiyatlarına zam yapılmamasını da bu indirime bağlamıştır. EPDK, elektriğe gelecek zamları toptancı-aracı şirketlerin maliyetini düşürerek mi sağlamaktadır? Son yıllarda kullanılan bu yöntem nedeniyle TETAŞ´ın zararı ya da vaz geçmek zorunda kaldığı kar tutarı ne kadardır? Dağıtım şirketlerine bu yolla ne kadar kaynak aktarılmıştır? Dağıtım şirketlerine toptan satılan elektriğin kilovatsaat fiyatı daha önce de 1 Nisan 2016´dan geçerli olmak üzere 17.75 kuruştan 16.35 kuruşa, 1 Temmuz 2016´dan itibaren ise 16.35 kuruştan 14.80 kuruşa indirilmiş, o dönemde de yine tüketicilerin kullandığı elektrik fiyatında indirim yapılmamıştı. EPDK nasıl bir tarife hesaplama metodolojisi kullanıyor ki, aracı konumundaki dağıtım şirketlerinin girdi maliyetleri devlet desteğiyle düşerken bu indirimler tüketiciye yansımamaktadır??
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli