Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP´li Akın, iktidar 9 yıl sonra köyleri hatırladı

CHP´li Akın, iktidar 9 yıl sonra köyleri hatırladı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir´de Büyükşehir Belediyesi Yasası ile mahalleye dönüştürülen köy ve beldelerin başvurmaları halinde "kırsal mahalle" statüsüne dönüşebileceğini söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir´de Büyükşehir Belediyesi Yasası ile mahalleye dönüştürülen köy ve beldelerin başvurmaları halinde "kırsal mahalle" statüsüne dönüşebileceğini söyledi.
Bu durumda, köyler, beldeler için vergi, harç ve su ücreti ödemelerinde muafiyet ve indirimler sağlanabileceğini belirten Ahmet Akın, ?2012´de çıkan ve 2014´te uygulanmaya başlayan yasa ile Balıkesir´de köyden mahalleye dönüşümde en başta tarımsal üretim zarar gördü. İktidar hatasını anladı, 9 yıl sonra köyleri hatırladı.? dedi.
AK Parti Hükümeti, 12 Kasım 2012´de Büyükşehir Yasası´nı değiştirdi. Tartışmamaları beraberinde getiren yasa 2014 yılı yerel seçimlerinde uygulanmaya başlandı. Balıkesir´de de köy ve beldeler mahalleye dönüştürüldü. Geçen 9 yıl içinde çok önemli sıkıntılar yaşandığını belirten Akın, mahalleye dönüşen köylerin ve beldelerin ortak kullanılan malları, meraları ve taşınmazlarının belediyeye geçtiğini söyledi.
Bu değişikliğin tarımsal üretime zarar verdiğini vurgulayan Akın, ?Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli TBMM´de yaptığı konuşmasında, Büyükşehir Yasası ile köylerin mahalleye dönüştürülmesinin tarıma zarar verdiğini itiraf etti? diye konuştu.
Köyler mahalleye dönüşünce büyükşehir yasası ve kuralları uygulandığı için köylülerin bürokratik işlerle boğuşmak zorunda kaldığını, tarımsal üretimin özellikle hayvancılık yapanların daha da zorlandığını anlatan Akın, ?AK Parti Hükümeti 9 yıl sonra köyleri hatırladı? diyerek şöyle devam etti: ?Yanlıştan dönmek de bir erdemdir. Bunca eziyeti köylülerimize niye çektirdiniz? Köylerin malları, atadan dededen kalma meraları belediyeye geçti. Birçok mağduriyet yaşandı. Hatta bu meralar talan edilircesine elden çıkarıldı. Yaşanan sıkıntılar 3´üncü Tarım ve Orman Şurası raporlarına da yansıdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 21 Kasım 2019 tarihinde açıkladı. Bu yasa çıkarılırken CHP olarak tüm uyarılarımız yaptık. ?Yanlış yapıyorsunuz´, dedik. Şimdi yanlıştan dönüyorlar. Köylümüz için, köylümüze yarayacak her doğru uygulamanın yanındayız.?
7254 Sayılı Kanun´un 10. maddesi ile başvuru yapmak şartı ile Balıkesir´de mahalleye dönüşen köy ve beldelerin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararı ile ?kırsal mahalle? olabileceğini bildiren Akın, kırsal mahalle olmanın avantajlarını şöyle sıraladı: Gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi olanlar emlak vergisinden muaftır. Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi % 50 indirimli uygulanır. İçme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için % 50´sini, konutlar için % 25´ini geçmeyecek şekilde belirlenir. Belediye Kanununun 12. maddesi 7. fıkrası ile Orman Kanunu´nun ek 17. maddesi göre orman köylüleri kendilerine tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan (mera, yaylak, kışlak gibi yerlerden bu mahalle sakinleri ve varsa diğer hak sahipleri) faydalanmaya devam ederler.
Balıkesir´de isteyen mahallenin ilçe belediyesine başvurusunun kabul edilmesinden sonra ?kırsal mahalle?ye dönüşmesinin Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi´nin alacağı kararla gerçekleşebileceğini hatırlatan Akın, ?İlçe belediyesinin ya da Büyükşehir Belediyesinin meclis kararlarına göre kimi mahalleler kırsal mahalle olacak kimisi olamayacak. Yani kimi mahalle sakinleri muafiyetlerden ve indirimlerden yararlanabilecek kimileri yararlanamayacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yaşanabilecek çifte standarda yol açabilecek kararlar almamalı? diye konuştu.
Akın, statüsü değişen tüm köylerin tek kararla eski statüsüne kavuşması sağlanması gerektiğini vurgulayarak, ?Ortak mülkiyet alanları ellerinden alınan köy ve beldelerimizin meraları, arazileri, malları belediyelere geçmişti bunlar iade edilmeli? dedi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli