Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

CHP´li Akın, yaşanabilir kentleri CHP kuracak

CHP´li Akın, yaşanabilir kentleri CHP kuracak

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın 17 Ağustos Depreminin 22´inci yıl dönümünde yaptığı açıklamada Türkiye´de alınmayan önlemler nedeniyle üst üste gelen felaketlerde can ve mal kayıpları yaşandığını ifade etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın 17 Ağustos Depreminin 22´inci yıl dönümünde yaptığı açıklamada Türkiye´de alınmayan önlemler nedeniyle üst üste gelen felaketlerde can ve mal kayıpları yaşandığını ifade etti.
?Her felaketten bir ders çıkarmalı, doğal afetlere karşı vatandaşlarımızı koruyacak önlemleri en üst seviyede almalıyız? diyen Akın, şu değerlendirmelerde bulundu:
?Türkiye, bundan tam 22 yıl önce, bir 17 Ağustos gecesi saat 03.02´de yaşanan büyük bir depremle sarsıldı. Binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz büyük afetin 22´nci yıl dönümünde o gecenin ve yitirdiklerimizin acısı hala yüreklerimizde. Türkiye, depremselliği yüksek olan bir coğrafyada bulunuyor. Millet olarak yaşadığımız acı tecrübeler bizi deprem konusunda daha tetikte bulunmaya zorluyor. Deprem kendisini sürekli hatırlatıyor. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız ama deprem olduktan sonra değil, hemen şimdi. Türkiye alınmayan önlemler nedeniyle üst üste gelen felaketlerde can ve mal kayıpları yaşıyor. Orman yangınlarının yarası daha saramadan Karadeniz´deki sel felaketi ile sarsıldık. Felaketlerde bugün kadar yitirdiğimiz vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Her felaketten bir ders çıkarmalı, doğal afetlere karşı vatandaşlarımızı koruyacak önlemleri en üst seviyede almalıyız. Bunun için kentsel dönüşümdeki yanlış uygulamalara fırsat vermeden kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm haline getirmeden çalışmalar yapılmalı. Amacımız, yaşanabilir kentler kurmak, bunu yaparken de halkın uzlaşma ile sürece dahil olacağı ve hiçbir paydaşın mağdur edilmediği alternatif bir sistem kurmak olmalı. Geçmişteki ülkemizde yaşanan acı deprem tecrübelerimizi hatırlatarak bugün merkezi ve yerelde iktidarda olanlar, depremde değil şimdi çalışmalı.?
İzmir depreminden hemen sonra CHP´nin İzmir´de Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Çalıştayı düzenlediğini hatırlatan Akın, Çalıştayda şu önerilerin alındığını paylaştı:
İşte! CHP´nin yol haritası ve önerileri: ?Dönüşüme; rant odaklı değil, insan ve çevre odaklı bakılmalıdır. Esas olan yerinde dönüşümdür. Temel ilkeler şeffaflık, uzlaşı ve adalet olmalıdır. Merkezi yönetim ve yerel yönetim iş birliğinin sağlanacağı, mülkiyet hakkının ihlal edilmeyeceği ve uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderildiği bir kentsel dönüşüm yasası hazırlanmalıdır. Kentsel dönüşümün planlanması, uygulanması ve her aşamasında ilgili meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, bilim insanlarının ve dönüşüm bölgesinde yaşayan yurttaşların aktif katılımı sağlanmalı, denetim kanalları açık tutulmalıdır. Yaşanabilir Kentsel Dönüşümün deprem, sel, iklim değişikliği ve diğer afet risklerine karşı kentsel dayanıklılığı arttırmanın yanında, konut dışı dönüşümle iyi bir çevrede yaşama anlamına geldiği unutulmamalıdır. Doğaya ve tarihe saygılı bir kentsel dönüşüm hedeflenmelidir. Dezavantajlı gruplar ve engelli yurttaşlar kentsel dönüşüm sürecinde öncelenmelidir. Kentsel dönüşüm, kentin kimliğini ve zaman içinde oluşan toplumsal ilişkileri yok etmemelidir. Kamu yönetimi her aşamada garantör olmalı ve yurttaşlar sadece yönetimle muhatap edilmelidir. Eğitime, sağlığa, kültüre ve spora yönelik yapılardan taviz verilmemelidir.?
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı