Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP´li Akın, zeytinciliğin sorunlarını meclise taşıdı

CHP´li Akın, zeytinciliğin sorunlarını meclise taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, zeytinciliğimizi 50 soruyla Meclis gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, zeytinciliğimizi 50 soruyla Meclis gündemine taşıdı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde zeytin üretimindeki verim düşüklüğü başta olmak üzere, zeytin ve zeytinyağı konusunda hemen her konuya ilişkin sorular yönelten Akın, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ahmet Akın açıklamasında ağaç sayısındaki artışa rağmen zeytin rekoltesindeki azalmaya dikkat çektikten sonra ?Ülkemizde 814 bin hektar alanda yaklaşık 168 milyon ağaçta zeytin üretimi yapılmakta olup zeytincilik 320 bin ailenin geçimini ilgilendirmektedir. Ağırlıklı olarak geleneksel tarzda yapılan zeytinciliğimizde verim, modern zeytincilik yapan ülkelere göre çok düşüktür. Örneğin İspanya ve İtalya´da ağaç başına verim 45-50 kg iken ülkemizde 9-14 kg arasındadır. ?Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti?nin tespitlerine göre 2015-2016 üretim sezonunda ağaç başına verim 7,6 kg olacaktır. Verimlilik zeytinciliğimizin en önemli sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.? dedi.
Balıkesir´in önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticisi illerden birisi olduğunu kaydeden Ahmet Akın ?Balıkesir´imiz için de zeytin çok önemli bir üründür. Balıkesir, Yağlık zeytinde Türkiye´de 7. sırada, sofralık zeytinde ise 9. sıradadır. Sorunları çözülmüş, verimi yükseltilmiş, dış pazarda rekabet edebilir, katma değeri yüksek bir zeytincilik sektörümüz genelde ülkemiz ekonomisine özelde ise Balıkesir ekonomisine çok ciddi katkılar sunabilecektir.? diye konuştu.
Akın, zeytincilikte yaşanan sorunların araştırılarak çözüm önerileri geliştirilmesi için TBMM Başkanlığına bir de Meclis Araştırması Önergesi verdi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli