Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

CHP´Lİ AKIN´DAN EMEKLİ VE YAŞLILARI SEVİNDİRECEK KANUN TEKLİFİ

CHP´Lİ AKIN´DAN EMEKLİ VE YAŞLILARI SEVİNDİRECEK KANUN TEKLİFİ

En düşük emekli maaşının 4´te biri neredeyse bu iki faturaya ayrılıyor

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, son zamlar sonucunda bir ailenin aylık doğalgaz ve elektrik faturalarına ödeyeceği miktarın aylık 230 liraya yükseldiğini söyledi. ?Seçimlerin ardından zamlar yağmur gibi yağmaya devam ediyor. En düşük emekli maaşının 4´te biri neredeyse bu iki faturaya ayrılıyor. Her gelen zam yoksulu daha yoksul yapıyor? dedi.
CHP´li Ahmet Akın, doğalgaz, elektrik, su, ekmek, ısınma, barınma giderleri gibi giderlerin sosyal devlet ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini, ülkeyi yönetenlerin Anayasa´nın bu sosyal devlet hükümlerine uymasının zorunlu olduğunu dile getirdi. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ?maliyetler arttı?, ?döviz yükseldi? denilerek vatandaşa yansıtılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Akın, ?Açlık sınırı temmuz ayı itibariyle bin 738 lira. Vatandaşın alım gücü sürekli düşüyor. Dolar dün 4,90 lirayı test etti bugün ise 5,09´u. Enflasyon tahminleri yüzde 13´ü aştı. Maliyet artışları, döviz ve enflasyonun yükselişinin enerji faturalarına yansıtmak vatandaşa haksızlık yapmaktır? diye konuştu.
CHP´li Ahmet Akın, emeklilerin, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, yaşlı, güçsüz ve kimsesizlerin enerji faturalarına yansıtılan zamlardan en çok olumsuz olarak etkilenecek kesim olduğuna dikkat çekerek, Emekliler, Yaşlılara ve Muhtaçlara Yakacak Yardımı Ödenmesi hakkında kanun teklifini Meclis Başkanlığı´na sunduğunu söyledi. CHP´li Akın, asgari ücretlilerle ilgili olarak benzer bir teklif hazırladıklarını sözlerine ekledi.
CHP´li Akın´ın kanun teklifinin Meclis´te kabul edilerek yasalaşması halinde kimler nasıl yararlanacak?
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun´a göre emekli olanlar ile 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesizler Kanununa göre maaş alan vatandaşlar yararlanabilecek.
Bu kimseler, her yılın ekim ve mart ayları da dahil olmak üzere 6 ay yakacak yardımı alabilecek. Yardım miktarı memur maaş katsayısının 1000 gösterge ile çarpımı sonucu elde edilen miktar olacak. Buna göre kanun teklifi yasalaşırsa yardımdan yararlanacaklar 2018 yılının ekim ayından başlamak üzere 6 ay boyunca her ay yaklaşık 118 lira yakacak yardımı alabilecek.
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli