Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP´li Akın´dan Enerji Bakanı´na Neden ?indirim´ derken ?zam´ yaptınız?

CHP´li Akın´dan Enerji Bakanı´na Neden ?indirim´ derken ?zam´ yaptınız?

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, elektrik ve doğalgazda yapılan % 10 indirimin perde arkasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez´e sordu.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, elektrik ve doğalgazda yapılan % 10 indirimin perde arkasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez´e sordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Aralık 2018 tarihinde konutlarda kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatlarında % 10 oranında indirim yapılacağını ?müjde? olarak duyurmasının ardından 1 Ocak´ta başlayan ?indirim?in sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma tarifelerine ?zam? olarak yansıması tartışmaları da beraberinde getirdi. CHP Milletvekili Akın, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Bakan Fatih Dönmez´e ?Dağıtım şirketlerinin neden korunduğunun? yanıtlamasını istedi.
Soru önergesinde elektrik ve doğalgaz zamları ile ilgili rakamlar veren Akın, perakende enerji bedelinde indirime gidilirken dağıtım bedelinde % 15.7 oranında zam yapıldığına dikkat çekti.
Ahmet Akın, 2018 yılı elektrik ve doğalgaz zamları ile ilgili bilgilere yer verdiği soru önergesinde Bakan Dönmez´in şu soruları yanıtlamasını istedi: ?Konut kullanıcılarının elektrik faturalarında % 10 indirime gidilirken neden dağıtım şirketlerinin karını koruyacak bir ?zam´ yapılmıştır? Sanayi tarifesinin perakende enerji bedelinde % 3.9, ticarethanelerde % 4.5, tarımsal sulamada % 4.2, aydınlatmada % 4.7 ve genel aydınlatma tarifesi perakende enerji bedelinde % 0.02 indirime gidilirken, tüm bu gruplar için dağıtım bedeli neden % 15.7 artırılmıştır? 2017 yılı sonunda konutlarda yaklaşık 22 kuruş olan tek zamanlı vergiler ve fonlar hariç alçak gerilim elektrik birim fiyatı 1 Ekim 2018 itibariyle yaklaşık 34,5 kuruştur. Bu da % 56,8´lik bir elektrik zammı yapıldığının göstergesidir. Konutlarda elektrik fiyatlarında yapılan % 10 indirim yeterli değildir. Vatandaşın konutlarında kullandığı elektrik fiyatlarında, % 56,8´lik zamma karşın daha fazla indirim yapacak mısınız? 2017 yılı sonunda elektrik tipinin ticarethanelerde kullanım fiyatı 21,6 kuruşken Ekim 2018 itibariyle bu fiyat 43,4 kuruşa yükseltildi. Bu da % 100,9´luk bir artış demektir. Sanayici, esnaf ve çiftçinin ?üretim? için kullandığı elektrikte neden indirim yapılmıyor aksine zam yapılıyor? Müjde diye duyurduğunuz indirim ile Türkiye´nin üreten kesimlerini neden daha fazla mağdur ediyorsunuz? Doğalgaza bir yıllık bir süreçte yapılan zamlarda da elektriğe benzer bir durum söz konusudur. Konutlarda yaklaşık % 32,1; sanayide ise % 89 oranında artış olmuştur. Konutlarda doğalgaz fiyatlarında yapılan % 10 indirim yeterli değildir. Vatandaşın konutlarında kullandığı doğalgaz fiyatlarında daha fazla indirim yapacak mısınız??
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli