Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP´li Aytekin; 5 kilo domatesle 1 bardak çay içilebiliyor

CHP´li Aytekin; 5 kilo domatesle 1 bardak çay içilebiliyor

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, ziyaret ettiği Sındırgı ilçesinde domates üreticilerinin sorununu gündeme getirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, ziyaret ettiği Sındırgı ilçesinde domates üreticilerinin sorununu gündeme getirdi.
Bu yıl domates üreticisinin pandemi sebebiyle ciddi sıkıntı yaşadığını söyleyen Aytekin ?Tarladaki domatesin kilosu 35 kuruş, markette 1 lira 70 kuruş. Üreticiye maliyeti ise ortalama 45 kuruş. Yani tarladaki 5 kg domates, şehirde 1 bardak çay ediyor. 3 kg domates 1 adet maske ediyor.? dedi.
CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı ve beraberindeki heyetle birlikte Balıkesir´deki domates üreticilerinin sorunlarını dinleyen Milletvekili Aytekin, üreticinin mahsulünü tarlada bıraktığını işaret ederek şöyle konuştu: ?Gördüğümüz tablo Türkiye tarımı ve Balıkesir çiftçisi için içler acısı bir hal. Bu yıl her üründe olduğu gibi domateste de pandemi gerekçesiyle ekim döneminde ciddi sorunlar yaşandı. Üreticiler zor şartlarda ekim yaptı. Şimdi mahsulleri toplayacaklar. Bir kilo domatesin üreticiye maliyeti ortalama 45 kuruş. Bunun içerisinde gübre var, mazot var, sulama var, işçilik var, elektrik var, taşıma var. Ama iş market raflarına geldiğinde değişiyor. Markette salçalık domates 1 lira 70 kuruş. Sofralık domates ise 3 lira. Yani çiftçiden 35 kuruşa alınan domates market rafında 10 katına kadar çıkabiliyor. Tarladaki 5 kg domates, şehirde 1 bardak çaya eşdeğer bunun adı emek hırsızlığıdır. Türkiye´de üreticiler tarlalarını terk ediyor. Sebebi de olmayan tarım politikalarıdır, olmayan planlamadır. Üretici artık devlete güvenmek istiyor ancak anlaşılan o ki, yöneticiler marketleri üreticiden daha çok önemsiyor. Bu şartlar altında binlerce ton domates çöpe gidecek, domates üreticisine destek verilmesi şart. Aksi halde tarım krizinin ortasındayız demektir.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli