Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

CHP´li Başkan, ?Cumhuriyetimizde ve Zeytin ağacımızda ölümsüz?

CHP´li Başkan, ?Cumhuriyetimizde ve Zeytin ağacımızda ölümsüz?

14. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Şenliği açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, büyük önder Atatürk´ün kurduğu Cumhuriyet ile zeytin ağacının birbirine çok benzediğini belirterek, ?Cumhuriyetimizin ve zeytin ağacımızın ortak özelli

14. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Şenliği açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, büyük önder Atatürk´ün kurduğu Cumhuriyet ile zeytin ağacının birbirine çok benzediğini belirterek, ?Cumhuriyetimizin ve zeytin ağacımızın ortak özelliği ölümsüz olmaları? dedi.
Ayvalık Belediyesi Ayvalık Ticaret ve Ziraat Odaları ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen 14. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri, ?Hasada Yürüyüş´ ile başladı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ?14 sene önce bir heyecanla başladığımız hasat şenlikleri aynı heyecanla ve daha da büyüyerek devam ediyoruz. Bu hepimizi gururlandırıyor. Biz bu işe başladığımızda TOBB her zaman yanımızda oldu. Yine Balıkesir Ticaret Borsası ve Kültür ve Turizm Bakanlığı her zaman destek verdi. Ulusal ve yerel markalarımız ile ilçemizdeki üreticilerimiz, kamuoyu destek verdi. Bugün de Büyükşehir Belediyemizin desteği geldi tam bir kenetlenme ile bugün bu meydanda herkesin beraber olması güzel bir şey.? dedi.
Bu etkinlik başladıktan sonra Türkiye´deki zeytinyağı tüketiminin arttığına dikkat çeken Gençer, ?Zeytinyağının insan sağlığına faydalarını ve bunun milli ürünümüz olduğunu anlatmaya çalıştık. 2 kilo olan tüketimimizi 5 kiloya çıkartmalıyız. Almanya´da bir tane zeytin ağacı yok, insan başına 5 kilo tüketiyorlar. 200-300 yıldır Ayvalık´ta olan zeytin ve zeytinyağı üretiminin günümüzde hala devam etmesi çok önemlidir. Ayvalık dünyada olmayan şeyleri yaşamıştır. 1922 ye kadar nüfusunun yüzde 95´i Rum Ortodoks azınlıktı. Onlar mübadele ile gitti, onların yerine Selanik´te, adalarda yaşayan atalarımız geldi ve aynı işi hala devam ediyoruz yani sürdürebiliyoruz. Dünyada bir nüfusun tamamının değişip yeni gelenlerin aynı işi devam ettirdiği başka örnek yok. Bütün sanayi için yapılmış binalarımızı turizme dönüştürerek, tüm tescilli yapımızı koruyarak biz UNESCO´da dünya miras listesine giriyoruz. O da yetmiyor 2 milyon zeytin ağacımızı bu endüstriyel mirasın alt yapısı olarak onun hammaddesi olarak koruma altına almak zorundayız. Ayvalık´ın coğrafyasını mimarisini koruduğumuz sürece bu nadide ürün Ayvalık devam edecektir. Sürdürülebilir turizmi Ayvalık´ta yaratabilmenin başı doğayı, mimariyi, kültür ve ürünlerimizi korumaktan geçer. Bugünler bizim için çok önemli. Cumhuriyetimizin 95. Kuruluş yıldönümüne 3 gün kaldı. Mustafa Kemal Atatürk´ün kurduğu Cumhuriyet ile zeytin ağacı birbirine o kadar benziyor ki, ikisinin de ortak tarafı ölümsüz olması. Biz Ayvalıklılar zeytin ağacını çok severiz. Zamanında yaptığımız hataları düşünerek daha dikkatli olmalıyız ders çıkartmalıyız diyorum.? diyerek sözlerine ekledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Yusuf Hocaoğlu, zeytin sineği ile mücadelede önemli adımlar attıklarını belirterek, ?3 milyon gibi bir masrafla zeytinyağının 1 litresine 1 lira gibi bir katkı ile toplamda 160 bin ton üretilen zeytinyağına katma değer sağlama aşamasına geçtik. Zeytin alanları ilimizde ekilebilir tarım alanlarının % 20´sine tekabül etmekte. 541 bin 43 hektar olan zeytin alanlarımız politikalar sayesinde yaklaşık olarak 2 katına çıkarıldı.? dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, zeytin ağacı kadar asırlardır insana hizmet eden başka bir ağaç olmadığına vurgu yaptı.
Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederek, ?Hasatların özellikle üreticilerimiz ve Ayvalık için çok önemli ve özel günler olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle hasadımızın bol ve bereketli olmasını tabii piyasasının da hareketli olmasını diliyorum.? dedi.
Konuşmalardan sonra Edremit Belediyesi EFEM Halk Dansları Topluluğunun Ege yöresine ait Zeybek oyunu gösterisi yapıldı. Zeytinyağı Pazarı gezildi. Erken hasat zeytinyağı ve zeytin tadıldı. Şef Ergün Tekincan yönetimindeki Ayvalık Belediye Bandosu konser verirken Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenen Zeytin Karikatür Yarışması´na katılan karikatürlerin yer aldığı serginin açılışı yapıldı.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli