Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHP´li Gürer, gerçek enflasyonun % 40 olduğunu öne sürdü

CHP´li Gürer, gerçek enflasyonun % 40 olduğunu öne sürdü

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gerçek enflasyonun % 40´lara dayandığı ülkemizde, kamu çalışanları ve emekli maaşlarına, TÜİK´in inandırıcı olmayan enflasyon hesabı üzerinden % 7.36 ve % 8.36 oranında artış yapılmasının yoksulluğu artıracağını sö

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gerçek enflasyonun % 40´lara dayandığı ülkemizde, kamu çalışanları ve emekli maaşlarına, TÜİK´in inandırıcı olmayan enflasyon hesabı üzerinden % 7.36 ve % 8.36 oranında artış yapılmasının yoksulluğu artıracağını söyledi.
TÜİK´in 2020 yılı enflasyonunu % 14.6 olarak açıklamasını takiben CHP Niğde Milletvekili Gürer, TÜİK´i çarşı ve pazara davet etti.
?İktidar baskısı ile enflasyonu düşük gösteren TÜİK geçen yıla göre % 50´in altında zamlanan bir ürün bulabilirlerse öpüp başlarına koysunlar.? şeklinde konuşan Gürer, ekonomideki kötü gidişatın üzerini, TÜİK´in sanal enflasyon rakamlarıyla örtmeye çalışan iktidarın, faturayı ödettiği kamu çalışanlarının ve emeklilerin alım gücünün geçen yıla göre 3´te 1 oranında azaldığını, bu kesimin de artık yoksullaştığını ifade etti.
TÜİK´in hesaplama yöntemleri gerçekçi olmadığı için açıkladığı rakamların artık inandırıcılığının kalmadığını söyleyen Gürer, ?Çarşıda, pazarda geçen yıla göre tüm ürünler % 50 ila % 100 arasında zamlandı. Elektronik ürünler ve beyaz eşyadaki zam oranlara % 40´ı geçti. Temel gıda ürünlerine, elektriğe, doğalgaza yapılan zamlar durmuyor. Vergi artışları da vatandaşın ödeme gücünü zorluyor. Vatandaşa uygulanan cezalarda da 2021 yılı için iktidarın eli tutulmuyor. Yani yurttaştan alacağını alırken gözünün yaşına bakmıyor. Yap-İşlet ile geçilmeyen köprü ve tünel ödemelerinde müteahhitin hakkını koruyor. Otoyol geçiş ücretlerine bile % 26 oranında zam yapıyor. Ancak çalışanın ücret artışında enflasyonun düşük çıkması için hesaplama sepetine kullanılmayan ve fiyatı sabit duran ürünler atılıp enflasyon düşük gösteriliyor. TÜİK´in açıkladığı % 14.6 enflasyon artışı çalışana yüzde 30-40 gibi yansıyor.? şeklinde konuştu.
TÜİK´in gerçek olmayan enflasyon hesabına göre kamu çalışanlarına ve emeklilere yılın ilk 6 ayı için % 7.36 ve % 8.36 oranında maaş artışı yapılacak olmasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, ?Ülkede yoksulluk yaygınlaşıyor. Bir mutlu azınlık dışında her kesim geçim sıkıntısı yaşıyor. Asgari ücret açlık sınırında, kamu çalışanları ve emekli için saptanan ücret artışı dişinin kavuğuna yetmez durumda. Bu süreç yoksulluğu tetikler ve sorunlarını artırır. İşsizlik geniş tanımlı 10 milyonu aştı. İşsiz üniversite mezunu sayısı gün geçtikçe artıyor. Bir ailede çalışan bir kişi ile evler geçim derdinde. Ücretlerde gerçeklere göre sağlanamadığında mağduriyetler büyüyor. Gerçek enflasyon % 40´lara dayanmışken, TÜİK, enflasyon sepetine emeklilerin ve kamu çalışanlarının senede bir kez bile almayacağı ürünleri koyarak, rakamları düşük gösteriyor. Böylece 1 taşla 2 kuş vuran TÜİK, hem ekonomideki kötü gidişatın üzerine örtmeye hem de kamu çalışanlarına verilecek maaş artışını düşük tutmaya çalışıyor. Ancak görünen köy kılavuz istemez. Çarşı, pazarda yurttaş gerçek enflasyonu yaşıyor, yoksullaşıyor. Emekli ve kamu çalışanlarının maaş artışlarının gerçek enflasyona göre hesaplanması gerekiyor.? diyerek sözlerine ekledi. Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false