Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHP´li Gürer: Gıdada enflasyon Akp´nin yanlış tarım politikası ile Patladı

CHP´li Gürer: Gıdada enflasyon Akp´nin yanlış tarım politikası ile Patladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: ?Vurgun düzeni devam ederse, gıdada daha ciddi sorunlar yaşarız? dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: ?Vurgun düzeni devam ederse, gıdada daha ciddi sorunlar yaşarız? dedi.
CHP Milletvekili Gürer, ülkemizde ateş pahası haline gelen gıda fiyatlarındaki artışın nedenlerini açıkladı ve çözüm önerilerini sıraladı.
TÜİK verilerine göre dahi ülkemizdeki gıda enflasyonunun % 20´yi geçtiğine dikkat çeken Gürer, Türkiye´nin gıda fiyat artışında OECD ülkeleri içinde ilk sıraya yerleştiğini belirtti.
Türkiye´de gıda fiyatlarının bu denli artmasının nedeninin AKP´nin yanlış tarım politikaları olduğuna vurgu yapan Gürer, ?18 yıllık AKP iktidarları döneminde ne yazık ki tarım için gerekli destekler sağlanmadı, çiftçinin toprakla tohumu buluşturmasının yolu açılmadı. 2010 yılında 2019 yılına kadar 1 milyon 300 bin hektar tarım arazisi tarım dışı kaldı. Aynı süre içinde 1 milyona yakın çiftçi, Çiftçi Kayıt Sistemi´nden (ÇKS) çıktı.? dedi.
Bu olumsuz tabloya neden olan gerekçelerin başında çiftçinin ürettiği ürünün değer bulmamasının geldiğini dile getiren Gürer, çiftçinin tüccarın eline mahkum edildiğini, üreticiden çok ucuz fiyata ürün alan tüccarın ise piyasaya çok yüksek fiyatla ürün sattığını, böylece piyasada aracıların kazandığı, üretici ve tüketicinin ise mağdur edildiği bir sistemin oluşturulduğunu ifade etti.
2020 yılının başında başlayan pandemi süreci ve kuraklık sorununun ithal edilen ürünlerin, ülkemizde yetişen ürünlerin fiyatını geçtiğini kaydeden Gürer, ?Yurtdışından da artık Türkiye´ye uygun fiyatla ürün gelmiyor. Mısırın taban ton fiyatı ülkemizde 1.325 lira iken, yurtdışından tonu 2 bin liraya ithal edildi. Taban ton fiyatı 1.275 liraya yerli üreticiden alınan arpa yurtdışından 1.980 liradan ithal edildi. Yerli üreticiye TMO taban fiyat 1.650 lira verdiği ekmeklik buğdayın tonu yurtdışından 1.800 liraya getirildi. Makarnalık buğday yerli üreticiden taban ton fiyatı 1.800 liraya alınırken, yurtdışından tonu 2.450 liraya ithal edildi.? hatırlatmasında bulundu.
Piyasada vurguncuların ve fiyat artışlarından nemalananların önüne geçmesi gereken kurumun siyasi iktidar olduğuna değinen Gürer, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Hububat, bakliyat, pirinç, ham yağ, soya, mısır ve pamukta ne yazık ki dışa bağımlıyız. Vurguncuların ve piyasada kendi lehlerine avantaj sağlamak isteyenlerin cirit attığı bir süreçteyiz. Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı daha çok denetim ve kontrol yapmalı. 2 yıl önce seçim döneminde tanzim oluşturup patates ve soğan üreticilerinin depolarının terörist diye basanlar bugün deposundaki ürün çürümeye yüz tutan patates üreticisine ?halin nedir´ diye sormuyor. Çiftçi mağdur, piyasa aldı başını gidiyor. Üreticinin sattığı fiyatla raftaki fiyatlar arasında dağlar kadar fark var. Aracılık sistemi düzeni bozulmaz ve vurgun düzeni devam ederse gıdada daha ciddi sorunlarla karşılaşırız. Siyasi iktidar bir an önce bu konuda düzenleme yapıp sorunları ortadan kaldıracak önlemler almalıdır.?
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false