Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

CHP´li Gürer, hayvan hastalıklarına dikkat çekti

CHP´li Gürer, hayvan hastalıklarına dikkat çekti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda salgın halinde görülebilen ve ciddi ekonomik kayıplara neden olabilen hastalıklara karşı etkili mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda salgın halinde görülebilen ve ciddi ekonomik kayıplara neden olabilen hastalıklara karşı etkili mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Gürer, Brusella, şarbon gibi büyükbaş hayvanlara büyük zarar veren hastalıklardan sonra sinek ile bulaşan üç gün hastalığının da besicinin kâbusu durumuna geldiğini belirtti.
Gürer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı evrelerde yaşanan hastalıkların büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu ifade etti.
Gürer, Sayıştay raporlarına yansıyan aşı sorununun ne yazık ki halen daha sorun olduğunu ve 2012 yılından beri rastlanmayan üç gün hastalığının Güney illeri ve Çukurova´da ciddi sorun yarattığına dikkat çekti.
Üç gün hastalığının bir sinek ile hayvana geçip sütten kestiği ve ölümlere kadar giden vakaların olduğu yönünde besicilerin kendisini aradığını halen yeterli aşı olmamasının da besiciyi ciddi kaygılandırdığını dile getirdi.
Gürer, ?Virüs kaynaklı salgın bir hastalık olan üç gün hastalığı konusunda Bakan´a önerge verip durumu duyurduğunu, geçtiğimiz haftalarda Kuzey Irak´ta görüldüğü, ardından da Güneydoğu Anadolu illerinde ilerlediği ve halen bölge de yeterli aşı olmayışının besicileri ciddi kaygılandırdığını işaret etti.
Gürer üç gün hastalığı için acil aşı ve önlem çağrısı yaparken, tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvan aşılarının hastalıktan önce hayvanlara uygulanması gerektiğini söyledi.
Sinek ile büyükbaş hayvanlara taşınan ve 2012 yılında yaşanan salgın ile süt ineklerinin verimini önemli ölçüde engelleyen hastalığın süt inekçiliği yapanların kâbusu olduğunu, hastalığın ekonomik yıkım yarattığına vurgu yapan Gürer, ?Uzmanların ölüme neden olmaz açıklamalarına karşın besiciler hastalık etkisi ile buzağı düşüren, sütü kesilen ve ağırlaşarak ölen örneklere tanık olduklarını ifade etmektedirler.? dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesine yanıt beklediğini kaydeden Gürer, ?Üç gün hastalığı için Bakanlık sahadan örnekleme yapıp, vakaları takip edip PCR ile identifikasyon yapmış mıdır? Senelerdir koruyucu olarak özel izinle getirilen aşı ithalatı ile ilgili bir girişim ve buna bağlı bir gelişme var mıdır? Aşı mevcut mudur? Çok acil hareket etmezsek Güney bölgelerimizdeki damızlık stokumuzun tehlikede olduğunun bakanlık farkında mıdır? Üçgün hastalığı acil eylem planı var mıdır, var ise uygulamaya konmuş mudur, uygulamaya konulmuş ise plan hangi aşamadadır?? şeklindeki sorularına yanıt beklediğini ifade etti.
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu