Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

CHP´li Gürer: Milli parklar, gerektiği gibi korunuyor mu?

CHP´li Gürer: Milli parklar, gerektiği gibi korunuyor mu?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in sorusuna Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir´liden cevap geldi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in sorusuna Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir´liden cevap geldi.
CHP Milletvekili Gürer, koruma altına alınan doğa alanlarını ve bu alanlarda yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı´na yönelttiği yazılı soru önergesinde, ?Türkiye genelinde koruma altına alınan doğa alanlarının milli park kapsamına alındığı günden bugüne kadar olan süreçte yüz ölçümlerinde herhangi bir değişim gerçekleşmiş midir? Son 10 yılda Milli park kapsamından çıkarılan alan var mıdır? Varsa hangi illerde ve yüzölçümleri ne kadardır?? şeklinde sorular yöneltti.
Gürer´in soru önergesine cevap veren Bakan Pakdemirli, Milli park kavramının günümüzde yürürlükte olan 31 Ağustos 1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu ile mevzuata girdiğini belirterek, ?Söz konusu Kanun´un 4. Maddesinde ormanların ?vasıf ve karakter´ bakımından ?Muhafaza Ormanları, Milli Parklar, İstihsal Ormanları´ şeklinde ayrıldığı, 25. Maddesi ile de nadir özellik ve güzellik arz eden yerlerin millî park rejimine alındığıni, Türkiye´de bu kanuna dayanılarak ilk korunan alanın 1958 yılında Yozgat Çamlığı Millî Parkı olarak ilan edildiğini kaydetti.
9 Ağustos 1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile korunan alan kavramı genişletilerek milli park statüsünün tespiti, tescili ve yönetimine ilişkin usul ve esasların belirlendiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, ?1958 yılından günümüze kadar ülkemizde 44 adet milli park ilan edilmiş olup, toplam alan büyüklüğü 880 bin 019 hektardır? açıklamasında bulundu.
Bakan Pakdemirli, Çanakkale İl sınırları içerisinde yer alan ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı´nın 2014 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile iptal edildiğini ve aynı alanın Bakanlar Kurulu Kararı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı olarak tescil edildiğini hatırlattı.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı