Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

CHP´li Gürer, Patates ve soğan üreticileri perişan

CHP´li Gürer, Patates ve soğan üreticileri perişan

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM´de düzenlediği basın toplantısında, patates ve soğan üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM´de düzenlediği basın toplantısında, patates ve soğan üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Basın toplantısına getirdiği patates ve soğanları basın mensuplarına gösteren Milletvekili Gürer, Niğde ve Nevşehir´de korunaklı olmayan depolarda bekletilen patatesin bir bölümünün filizlendiğini, halen değer bulacak depoda ürün olduğunu ancak 15 gün içinde ise çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Filizlenmeye başlayan depolardaki patatesin ve soğanın artık son aşamaya geldiğini, buna rağmen halen kurtarılabilecek miktarda patatesin bulunduğunu dile getiren Gürer, ?Ülkemizde patates neden bu durumda? Soğanda niye bu sorun her yıl tekrarlanıyor? Çünkü planlama yok. Ürün para ederse çiftçi bir sonraki yıl daha çok ekiyor. İkinci yıl para etmeyince de ekim azalıyor. Bu kez sonraki yıl üretim az olduğu için tüketici daha pahalıya ürün almak zorunda kalıyor. Soğan ve patates bu nedenle üretici ve tüketici fiyatı en fazla değişken ürün oluyor.? dedi.
Patatesin ve soğanın katma değerli ürün haline dönüştürülmesi ve İhracat şansının olduğunu ancak iktidarı bu tür önerilere sürekli kulak tıkadığını öne süren Milletvekili Gürer, ?Maliyeti 1 lirayı bulan her iki ürün ne yazık ki bu yıl maliyetine bile satılamamıştır. Yalnız İç Anadolu´da 500 bin ton patates üreticinin deposunda bekliyor. Girdi fiyatları ile ürün maliyeti artıyor. Üretici ürettiği ürünü satamıyor. Büyük bir mağduriyet var. Binlerce üretici kelimenin tam anlamıyla ?yandım anam!´ diyor. Ürünü depoda kalmış, çürüme riski artıyor. Bankalara, tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödeyemeyen üretici, haciz ve icra kıskacıyla karşı karşıya.? şeklinde konuştu.
Üreticilerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik değerlendirmelerde de bulunan Gürer, ?Tarım kredi kooperatifleri bu ayın sonuna kadar icraları ertelemişti borçlarla ilgili bir yapılandırma gelmedi. Bu konuda Kanun teklifi verdim, çiftçilerin borçlarının faizleri silinmeli, ödemeler ertelenmeli ve yeni faizsiz kredi olanağı sağlanmalıdır. Çiftçi yeniden ekim yapabilmesi için kredi alabilmelidir. TMO ve tarım kredi kooperatiflerinin maliyetine bile satılamadığı için depolarda çürümeyi bekleyen patates ve soğanları hemen satın almalıdır.? dedi. Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu