Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHP´li Panç, esnafa açılan paketi yetersiz buldu

CHP´li Panç, esnafa açılan paketi yetersiz buldu

CHP Bandırma İlçe Başkanı Selim Panç, iktidarı ulusal ve evrensel ölçekteki olası krizlere karşı önceden hazırlık yapmamakla eleştirdi.

CHP Bandırma İlçe Başkanı Selim Panç, iktidarı ulusal ve evrensel ölçekteki olası krizlere karşı önceden hazırlık yapmamakla eleştirdi.
İktidarı pandemi sürecini iyi yönetememekle suçlayan Panç, ülkemizi yönetemeyen iktidarın gelişebilecek ulusal ve evrensel ölçekte krizlere karşı ekonomik hiçbir hazırlık yapmadığını, esnafına dahi sahip çıkamayacak bir ekonomik bunalıma soktuğunu ifade etti.
CHP İlçe Başkanı Panç, iktidarın esnaf için açılan destek paketinin ardından yazılı basın açıklaması yaptı.
?İktidarın Çözümü: Iban Vermek, Askıda Ekmek? olarak gördüğünü kaydeden CHP İlçe Başkanı Panç, açıklamasında şunları kaydetti: ?Birkaç yandaş müteahhite, vergi afları ve kıyak ihalelerle peşkeş çektikleri hazine boşalmış, tüm dünya ülkeleri vatandaşlarına ardı ardına destek açıklarken Cumhur ittifakı çözümü Iban vermekte, askıda ekmekle yine vatandaşın sırtına yüklemiştir. Devlet ekonomisine vergi ödeyerek katkı sunan esnafa reva gördükleri de kredi borcu olmuştur. Kapatılan dükkânların kira ödemelerini, borçlarını, temel giderlerini güvence altına alamayan çünkü hazineyi tam takır bırakan iktidar, esnafı kurtarmak için borçlandırmıştır. İşyerleri kapanan emekçilere hak gördüğü ücret aylık, kısa çalışma ödeneği adında 1117 liradır. Açıklanan esnafa destek paketi ise iktidarın tercihinin vatandaş değil yandaş ve zenginin olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Büyükşehirlerde bulunan esnafa 750 TL, büyükşehir olmayan illerimizde bulunan esnafa 500 TL, 3 ay süreyle destek açıklanmıştır. Bu destekten de sadece basit usule tabi olan 432.000 esnaf yararlanacaktır. Bunların dışında kalan 2 milyon üzerinde olan gerçek usule tabi esnaf faydalanamayacaktır. Kaldı ki bu desteklerde gerçekçi olmayıp esnafın derdine derman olmaktan çok uzaktadır. Pandeminin birinci evresinde zaten ayakta kalmak için bankalara borçlanan esnaf, yeniden alınan kapatma kararında yeniden yalnız bırakılmıştır. Okullar kapandı servis esnafımız kontak kapatırken, kahveler, kafeler, restoran gibi tüm hizmet sektörü esnafımızda kapısına kilit vurmuştur. Bandırma´da devren kiralık ve satılık işyerlerinin ne kadar arttığını görüyoruz. Bu yönetilemeyen kriz döneminde yalnız kalan esnaf, ekmek teknelerini, borçlarını kapatmak borçlarını ödemek için elden çıkartmak zorunda kalmaktadır. Öncelikle esnafa yapılan destekler Esnaf odalarının önerileri doğrultusunda yapılmalıdır. Emrivaki olmamalıdır. Neler yapılmalıdır?
1- Sicil affı çıkarılmalı.
2- Krediler, faizsiz uzun vadeli taksitlendirilmeli
3- Kiralarda stopaj kaldırılmalı.
4- SGK primleri, pandemi döneminde Hazine tarafından karşılanmalı.
5- Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği sorunları giderilmeli.
6- Ertelenen vergi ve sigorta primleri için yeniden yapılandırma olanağı getirilmeli.
7- Servis işletmecilerinin teminat mektupları iptal edilmeli.
8- Esnafa mevcut kiralar üzerinden gerçekçi kira desteği sağlanmalı.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false