Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

CHP’li Akın, BOTAŞ’ı kılçıksız özelleştirmeye hazırlıyorlar

CHP’li Akın, BOTAŞ’ı kılçıksız özelleştirmeye hazırlıyorlar

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, AK Parti iktidarının BOTAŞ’ı özelleştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. BOTAŞ ve bağlı ortaklarının yurt dışında kurdukları şirketlerin Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarıldığını

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, AK Parti iktidarının BOTAŞ’ı özelleştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. BOTAŞ ve bağlı ortaklarının yurt dışında kurdukları şirketlerin Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarıldığını anımsatan Akın, “Borçlarını silerek BOTAŞ’ı janjanlı bir ambalajla kılçıksız özelleştirmeyi planlıyorlar” diye konuştu. 
Akın, asgari ücrete vergi muafiyeti getiren torba kanunun BOTAŞ’ın yaklaşık 32 milyar 300 milyon KDV ve gecikme faizi borcunun silinmesi hakkında yapılan düzenleme maddesi üzerinde konuştu. 
Varlık Fonunun en büyük varlıklarından birisi olan BOTAŞ'ın borçlarının silinmesinin daha önce de yapıldığını anımsatan Akın, şunları söyledi: “Bu ilk değil, daha önce de BOTAŞ'ın borçları terkin edilmişti. Şimdi, burada sormamız gereken şu: Borçlar neden üç beş yılda bir siliniyor? Bir anonim şirket olan BOTAŞ'ta sıkıntı nedir? Cevap çok açık, her şey ortada, demin de söylediğimiz gibi plansız, programsız enerji politikaları. BOTAŞ'ın 32 milyon 300 bin liralık gümrüklere olan borcuyla yaklaşık 60 milyar lira görev zararı, alacağı karşılığında siliniyor. Bu 60 milyar görev zararı nasıl oluştu? Ekonomi ve enerjideki yanlış tercihler nedeniyle bu borçlar oluşmuş oldu. Mesela, doğalgazda uzun vadeli sözleşmeleri ne kadardan imzaladınız? Kaç dolardan yapılacak anlaşmalar? Spot piyasadan ne kadar doğal gazı, ortalama kaça alacaksınız? Doğalgaz satın aldığınız ülkelerle masaya otururken hangi tavizleri verdiniz? Karadeniz'deki doğalgazı pazarlıklarınızda nasıl kullandınız? Bu soruları sorduk, cevap alamıyoruz. Buradan da bir kez daha sormuş olduk. Bir de sorumuz şu: Bu düzenleme hangi amaçla yapılıyor? Yoksa, burada planlanan, hesaplanan borçsuz, kılçıksız özelleştirilmeye hazır olmak için mi yapılıyor? Bir önceki düzenlemede BOTAŞ ve bağlı ortaklarının yurt dışında kurdukları şirketler Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılmıştı. Şimdi de bununla birlikte janjanlı bir ambalajlama yapıyorsunuz.” 
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli