Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHPli Başkan Pekel, TMMOBun yetkilerinin tırpanlanmasına tepkili

CHPli Başkan Pekel, TMMOBun yetkilerinin tırpanlanmasına tepkili

Bandırmanın CHPli Belediye Başkanı Sedat Pekel, TMMOnın vize yetkisinin bakanlığa devrine tepki koydu.

Bandırma`nın CHP`li Belediye Başkanı Sedat Pekel, TMMO`nın vize yetkisinin bakanlığa devrine tepki koydu.
Pekel, bu yetki devrini, "İntikam kokan bu yasa, hükümetin şehirleşme ve çağdaş kent yaşamını olumsuz etkileyecek düzenlemeler konusunda engel olarak gördüğü odaların işlevsizleştirilmesi girişimidir" şeklinde değerlendirdi.
TBMM`de görüşülen torba yasaya gece yarısı eklenen bir madde ile TMMOB`ne bağlı odaların harita, plan, etüt ve projeler üzerindeki vize yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na devredilmesine tepkiler sürüyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, AKP`nin meclisteki sayısal çoğunluğundan aldığı güçle, toplumun kabullenmediği, bilimsel gerçeklerle bağdaşmayan, "ben yaptım oldu" rahatlığıyla çok sayıda yasa çıkardığını söyledi. 
Çok geniş kitleleri ilgilendirmesine rağmen, bu konuda bir toplumsal uzlaşı sağlama gibi bir kaygıyı hiçbir zaman duymayan AKP`nin son olarak da torba yasa ile TMMOB`nin vize yetkilerini elinden aldığını belirten Sedat Pekel, bu düzenlemenin gezi parkı eylemlerine destek veren TMMOB`den intikam alma düşüncesinin bir sonucu olduğunu söyledi.
Pekel, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde görüşülmekte olan torba yasaya, içtüzüğe aykırı biçimde verilen bir önerge ile, TMMOB`nin harita, plan, etüt ve projeler üzerindeki vize yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na devredilmesi sağlanmıştır. Son dakikada yapılan bu düzenleme gezi parkı eylemlerine destek veren TMMOB`nin cezalandırılmasıdır. Meclis içtüzüğüne aykırı olarak önergenin tamamı okunmadan Genel Kurul`da kabul edilen 3194 Sayılı İmar Kanunu`nun 8. maddesine eklenen bir bentle "Harita, plan, etüt ve projeler; ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez" düzenlemesi yapılarak, TMMOB`ye bağlı meslek odalarının denetimi tamamen kaldırılmaktadır. Bu düzenleme, TMMOB`nin ve odalarının asli görevi olan mesleki denetimi ortadan kaldırmaktadır. Anayasa`ya rağmen yerinden yönetim kuruşları olan belediyeler ve meslek odalarının hak, yetki ve görevlerini ellerinden almaktadır. Ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB`yi ve bağlı odalarını işlevsizleştirmektedir, kamu kaynaklarının talanını merkezileştirmektedir. Mimari projeleri Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamından ve eser olmaktan çıkarmaktadır."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false