Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHPli H. Ahmet Gümüşten, Bigadiç Bor önergesi

CHPli H. Ahmet Gümüşten, Bigadiç Bor önergesi

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Bigadiç İlçesinde, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait, Bigadiç Bor İşletmesinde alt taşeron işveren sözleşmesiyle

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Bigadiç İlçesi`nde, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü`ne ait, Bigadiç Bor İşletmesi`nde alt taşeron işveren sözleşmesiyle çalışan Kadir Kumsar`a ait firmada, yasalara aykırı çalışma ilişkileri ile taşeron çalıştırılarak işçilerin mağdur edildiğine ilişkin şikayetlerin söz konusu olduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`in cevaplaması isteğiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Gümüş, Bakan Çelik`ten şu soruların cevaplaması istedi: 1. Kadir Kumsar ile yapılan alt taşeron işveren sözleşmesine göre, yasalara aykırı olarak, işe giriş işlemi yapılırken istifa mektubunun alındığı doğru mudur?
2. Yapılan sözleşmeye aykırı olarak alt işverenin, taşıma işe ilgili yol parası kesmekte olduğu iddia edilmektedir. Sözleşmeye aykırı olan bu uygulama işveren tarafından neden engellenmemektedir?
3. İşçilerden işe giriş anında yasalara aykırı olarak 2000 TL değerinde senet imzalattırılmakta olduğu belirtilmektedir. Senetlerin işe henüz başlamayanlardan bile alınmakta olduğu da gelen bilgiler arasındadır. Taşeron firmanın, bu senetleri ticari hayatında kullanmakta olduğu doğru mudur? Şayet doğru ise kamu işvereni bu durumda karşısında nasıl davranacaktır? Bu konu savcılığa da intikal ettiği halde, hala bir işlem yapılmadığı doğru mudur?
4. İşe alındıktan sonra senetlerini geri isteyen işçilerin, işten çıkarılmakta olduğu doğru mudur?
5. Alt işveren Kadir Kumsar`ın sözleşmeye aykırı olarak kendisinin de alt işveren çalıştırmakta olduğu doğru mudur?
6. Bu durumu, Bakanlık iş müfettişleri incelemiş midir? Bakanlık olarak konuyla alakalı tutumunuz ne olacaktır?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false