Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

CHPli Havutça, Kuvva-yi Milliye gününü kutladı

CHPli Havutça, Kuvva-yi Milliye gününü kutladı

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 10. Balıkesir Kuva-yi Milliye günü nedeniyle yayınladığı mesajında Balıkesirin Kuvva-yi Milliye mücadelesinde bağımsızlık ve özgürlük için bir araya gelişin sembolü olduğunu söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 10. Balıkesir Kuva-yi Milliye günü nedeniyle yayınladığı mesajında Balıkesir`in Kuvva-yi Milliye mücadelesinde bağımsızlık ve özgürlük için bir araya gelişin sembolü olduğunu söyledi.
Havutça, "Balıkesir`in kahramanları, Kurtuluş Savaşı`nda çok önemli başarılı görevler yaptı. Düşmana ilk kurşun Ayvalık´ta, son kurşunda Bandırma`da atıldı. O kahramanlarımız sayesinde bu topraklarda bugün özgürce yaşıyoruz" dedi.
Havutça`nın mesajı şöyle:
"Emperyalist devletlerin desteği ile Yunanların 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir`i işgal etmesinin ardından 16 Mayıs 1919`da Okuma Yurdu`nda, 18 Mayıs 1919`da Alacamescid`de toplanıp, silahlı direniş kararı alan ve Reddi İlhak Cemiyeti`nin kurulması Balıkesir`imiz için Kuva-yi Milliye Mücadelesi`nin başladığı gündür.
İşgal altındaki vatanı düşmüş olduğu durumdan kurtarmak için büyük bir halkın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi için ateşin yakıldığı gündür. Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal liderliğinde "Ya istiklal, ya ölüm" savaşı veren bir ulusun kahramanları, Balıkesir`in kahramanları, Kurtuluş Savaşı`nda çok önemli başarılı görevler yaptı. Düşmana ilk kurşun Ayvalık´ta, son kurşunda Bandırma´da atıldı. O kahramanlarımız sayesinde bu topraklarda bugün özgürce yaşıyoruz.
Balıkesir, Kuvva-yi Milliye mücadelesinde bağımsızlık ve özgürlük için bir araya gelişin sembolüdür. İşgal altındaki vatanı düşmüş olduğu durumdan kurtarmak için yaşlısı, genci, çocuğu, kadını, emekli veya terhis olmuş bir subayın, kaymakamın veya vatanseverin yol göstericiliğinde örgütlenerek Kuva-yi Milliye ruhunu ortaya koymuştur. Batı Anadolu Kuva-yi Milliye hareketlerinin ilk önderlerinden olan Bekir Sami Bey 17.   Kolordu Kumandan vekili olarak Tayin edilerek 21 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma`ya gittiğinde "Burası Türkiye`dir burada tek bayrak Türk Bayrağıdır.  Bunun dışında başka bir bayrağın asılmasına sallanmasına, hürmet görmesine muvafakat etmek alçaklıktır. Şimdi Derhal şehirdeki Yunan Bayraklarını kaldırtacaksınız.  Bu iş üç saat zarfında sona ermez ise ben sizi öldüreceğim. Haydi vazife başına" diyerek Kuva-yi Milliye ruhunu en çarpıcı haliyle göstermiştir. Bugün, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü, Balıkesir`imiz ve ulusumuz için önemli bir değere sahip olan Kuvya-yi Milliye kahramanlarını saygı ve minnetle anıyorum bir kez daha anıyor, Balıkesirli hemşerilerimin Kuva-yi Milliye Gününü kutluyorum. "

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu