Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

CHP’li Vekil Sarı, olası ilaç krizini Meclis’e taşıdı

CHP’li Vekil Sarı, olası ilaç krizini Meclis’e taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, seçim öncesinde döviz kurunu baskılayan AK Parti iktidarının seçim sonrasında rekor artışların önüne geçemediğini bunun da vatandaşa zam ve yokluk olarak yansıdığını vurguladı.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, seçim öncesinde döviz kurunu baskılayan AK Parti iktidarının seçim sonrasında rekor artışların önüne geçemediğini bunun da vatandaşa zam ve yokluk olarak yansıdığını vurguladı. 
Döviz kurundaki rekor artışın önlem alınmazsa ilaç krizine yol açabileceğine, tedavilerin aksayabileceğine dikkat çeken Sarı, “Türk Lirası her geçen gün değer kaybediyor. Dışa bağımlı olduğumuz ilaçlarda da döviz kuruna bağımlı olarak tedarik sorunu yaşanıyor. Bunun örneklerini ne yazık ki geçen yıl gördük. Döviz kurunda artışlarla birlikte ilaç şirketleri maliyetle ilgili sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bu durumda da piyasada ilaç yokluğu baş gösteriyor. Süreç ilaç şirketlerinin zam talep etmesiyle devam ediyor. ‘Ya zam ya yokluk’ kıskancında kalan hastalarımız her türlü mağduriyet yaşıyor.” dedi. 
Normal şartlarda ilaç fiyatlarında uygulanan dönemsel Avro değerinin yılda bir kez Şubat ayında belirlendiğini hatırlatan Sarı, “14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023 seçimleri öncesi iktidarın sorunları halının altına süpürme anlayışının ve AK Parti iktidarının yanlış ekonomi politikalarının sonucu olan döviz kurundaki rekor artışların ilaca zam olarak yansıyacağı aşikardır. Bu süreç hem hastalarımızı ve hem de eczacılarımızı mağdur edecektir.” dedi. 
Çözümün Türkiye’nin ilaçta % 60 oranında dışa bağımlılığını azaltmaktan geçtiğini işaret eden Sarı, yerli üretimin desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini belirten Sarı, konuyu Meclis gündemine de taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Sarı, Bakan Koca’ya şunları sordu: "AK parti iktidarının yanlış ekonomi politikalarının sonucu olarak ortaya çıkan döviz kuru artışları yüzünden hastaların ilaçlara ulaşmasında sorun yaşamaması için Bakanlığınızın aldığı ve alacağı önlemler nelerdir? Bu önlemleri ne zaman uygulayacaksınız? İlaç fiyatlandırılmasında kullanılan 1 Avro en son 14 Aralık’ta 10,75 TL olarak sabitlendiğinde TCMB Gösterge Kuru Euro/TL 19,87 idi. Şimdi ise (önerge tarihinde) Euro/TL 25,47’dir. Bakanlığınız ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan 1 Avro karşılığını kaç TL olarak belirlemeyi öngörmektedir? Her geçen gün alım gücü düşen hastalarımızın yaşam koşullarını kolaylaştıracak önlemleriniz var mı? Bu süreçte döviz kurlarındaki artış sebebiyle oluşan ilaç yokları yüzünden hastalarımızın mağduriyet yaşanmaması için aldığınız tedbirler nelerdir? Hastalarımız gibi eczacılarımızın da mağduriyetine yol açan ilaç fiyatlandırma kararnamesinde eczacı kârı kademe baremlerinin ilaç fiyat artış oranlarıyla beraber aynı oranda artmasını sağlayacak mevzuat düzenlemesi yapacak mısınız? İlacın dışa bağımlılığını azaltarak yerli ilaç üretiminin desteklenmesi ve kur değişikliklerinden daha az etkilenmesi için aldığınız tedbirler nelerdir?” Haber Merkezi
 



Anahtar Kelimeler: Vekil olası krizini Meclis’ taşıdı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı