Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Ciddi denetimler gerekli

Ciddi denetimler gerekli

Marmara Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Engin Algan: ?Marmara Denizi ölüyor, ağlayanı yok!?

Marmara Adası Balıkçılık ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Engin Algan, ?Hiçbir ciddi denetimin yapılmadığı Marmara Denizi ölüyor, ağlayanı yok!? dedi.
Yaklaşık 40 yıllık bir geçmişe sahip kooperatiflerinin halen 86 üyesi bulunduğunu belirten Algan, şunları söyledi:
?70 yaşına yaklaştım. Yıllardır balıkçılık yapıyorum. Marmara Denizi´nin bu kadar sahipsiz ve denetimsiz olduğunu görmemiştim. Balıkçılar, yasal avlanma ağ ölçülerine kesinlikle uymuyorlar. Normalde 90 kulaç olması gereken ağlar yerine 150-200 kulaca çıkardıkları ağlarla avlanıyorlar. Balık teknelerinin motor güçleri ve hızları sürekli artırılıyor. Bu durumda Marmara Denizi´nde balığın kaçma şansı kalmıyor ve aşırı avlanma ortaya çıkıyor.?
DENİZ SALYASI BÜYÜK SIKINTI
Son yıllarda balıkçıların ?kay kay? veya ?deniz salyası? adını verdikleri oluşumun, balıkçılar için büyük sorun olduğuna dikkati çeken Algan, şöyle konuştu: 

?Bu konuda yetkililerin çalışma yapması gerekir. Deniz salyası nedeniyle balıkçılar, büyük sıkıntı yaşıyor. Yetkililer, bu konuda çalışma yapmış olsalar, Marmara´da bu olayın hangi tarihleri kapsayacağı belirlenir. Marmara balıkçısı ise bu tarihler arasında gerekirse Ege´ye veya Karadeniz´e giderek ekmeğini arar.?
HAMSİ KATLİAMI
Karadeniz´de küçük hamsi katliamı yaşandığına da dikkati çeken Marmara Adası Balıkçılık ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Engin Algan, şu değerlendirmede bulundu:
?Karadeniz´de küçük hamsiler, acımasızca avlanıyor. Bu hamsiler, Karadeniz´deki balık unu fabrikalarına gönderiliyor. Böylece hamsinin geleceği tehlike altına sokuluyor. Bu konuda da ciddi önlemler alınmak zorundadır.?
KOTA UYGULAMASI GEREKLİ
Marmara Denizi´nin geleceği için tekne boylarına göre mutlaka kota uygulaması getirilmesi gerektiğinin altını çizen Algan, şunları söyledi:
?Dünyanın her yerinde kota uygulaması var. Ülkemizde ise sadece orkinos için kota uygulanıyor. Hemen kota uygulamasına geçilmezse Marmara Denizi´nin işi 3-4 yıl içinde biter. Marmara Denizi´nde çok ciddi denetimler yapılması gerekir.?
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Ciddi denetimler gerekli
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli